red.diariocritico.com

També havia estat membre de l'institut de referència català

El fundador d'Editorial Barcino, Josep Maria de Casacuberta, rep un homenatge de l'IEC en el 25è aniversari de la seva mort

El fundador d'Editorial Barcino, Josep Maria de Casacuberta, rep un homenatge de l'IEC en el 25è aniversari de la seva mort

L'homenatjat va ser Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

L’Institut d’Estudis Catalans ha celebrat, aquest dimarts, un acte d’homenatge a Josep Maria de Casacuberta i Roger (1987-1985), fundador d’Editorial Barcino. L’acte, organitzat per la Secció Filològica de l’IEC amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la mort del filòleg, ha comptat amb la participació dels membres de l’IEC Josep Massot i Muntaner i Josep Moran. Durant l’acte, s'ha lliurat als assistents el facsímil Josep Maria de Casacuberta i l’Editorial Barcino, a partir d’un text d’Albert Manent publicat l’any 1980 en motiu d’un homenatge al fundador de Barcino.

Josep Maria de Casacuberta va ser membre numerari de la Secció Filològica i director de l’Oficina de Toponímia i Onomàstica de l’IEC. El 1924 va fundar l'Editorial Barcino, en plena dictadura del Primo de Rivera i gràcies al suport de bona part de la intel·lectualitat de l’època. Lo somni de Bernat Metge va ser el primer llibre que es va posar a la venda, i, a partir d’aquesta fita i fins als nostres dies, la col·lecció 'Els Nostres Clàssics' ha acollit més de 150 volums que constitueixen edicions de referència de les obres més rellevants de la literatura catalana.

Des de l’any 1972, la Fundació Lluís Carulla es va fer càrrec d’Editorial Barcino per donar continuïtat al projecte de Josep Maria de Casacuberta, a qui l’any 1981 li fou concedit el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Sota el patronatge de la Fundació Lluís Carulla, la Barcino ha accentuat el seu paper d’editorial que impulsa iniciatives necessàries per a la cultura catalana.

Més de vuitanta anys després, Barcino continua treballant per donar a conèixer la cultura i la literatura catalanes i per posar a disposició dels lectors edicions i estudis fets amb el màxim rigor científic. L’editorial Barcino darrerament ha iniciat un procés d’internacionalització amb la publicació de clàssics catalans medievals en anglès, alemany i castellà. I molt recentment ha posat en marxa la iniciativa Amics d’Els Clàssics, amb l’objectiu de difondre els clàssics medievals, promoure’n la lectura i sobretot acostar-los als joves.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })