red.diariocritico.com

"Els pesos pesats del tripartit han acabat devorats per la seva pròpia dinàmica"

Puig atribueix la renúncia de Castells al "fracàs" de la seva gestió i del projecte catalanista del PSC

"Convergència no aposta per la independència la propera legislatura"

El secretari general adjunt de CDC i número tres de la llista de CiU, Felip Puig, ha atribuït la renúncia del conseller d'Economia, Antoni Castells, a repetir a les llistes del PSC al "fracàs" de la seva gestió econòmica i també del projecte catalanista dels socialistes catalans. A més, ha opinat que demostra també que els "pesos pesats" del tripartit han acabat "devorats per la seva pròpia dinàmica". D'altra banda, ha deixat ben clar que la independència política de Catalunya no és la prioritat de CiU per la pròxima legislatura, si bé ha afegit que la federació "no renuncia" a què Catalunya sigui un "estat normal a Europa i el món a curt, mig i llarg termini".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Felip Puig ha opinat que és significatiu i revelador de la fórmula de govern tripartit que els "pesos pesats" del Govern, com Josep Lluís Carod-Rovira, Joan Saura i el mateix Castells, no repeteixin a les llistes dels seus partits "devorats per la seva pròpia dinàmica".

Però, a més, ha afegit que la renúncia de Castells és conseqüència tant de la seva "decepció, que la té i profunda, amb Montilla", com del "fracàs" del projecte catalanista del PSC que, a parer seu, "s'adona que el PSOE finalment ha ensenyat la pitjor de les seves cares més hostil i insensible cap a Catalunya".

"Castells ha arribat al final d'un fracàs de gestió econòmica i d'un cicle de compromís catalanista que a través del partit socialista no ha tingut resultat i ha fracassat", ha asseverat Puig, que ha recomanat al conseller d'Economia que no "aboqui" la seva "frustració" en CiU. A Castells, a més, li ha retret el seu "ressentiment" i la seva incapacitat d'acceptar crítiques.

La independència no és la prioritat

D'altra banda, el secretari general adjunt de CDC ha assegurat que CiU vol la "màxima sobirania de Catalunya", de manera que quan això esdevingui "voluntat compartida" i majoritària de la societat catalana, la federació "liderarà aquest procés". Ara bé, ha reconegut que la prioritat per CiU si governa és la recuperació econòmica del país, perquè sense una economia forta creu que no es pot aspirar a cap altre "anhel i desig".

"S'ha obert una nova etapa un cop tancat camí del mig", ha sentenciat Puig, que, a la vegada ha admès que "Convergència no aposta per la independència la propera legislatura", si bé "no renuncia a que Catalunya sigui un estat normal a Europa i el món a curt, mig i llarg termini". Ha criticat les "grans proclames" independentistes d'ERC abans d'eleccions, que, a parer seu, no tenen credibilitat perquè després de les eleccions "recalcularan la seva posició".

A més, Puig no ha descartat cap possibilitat de pacte, també amb el PP, tot i que per ara veu trencat el diàleg amb Espanya: "No tanco portes a ningú ni les obro. En aquests moments no hi ha cap porta oberta de diàleg amb Espanya". N'ha responsabilitzat, però, tant el PP com el PSOE.

Després de recordar que CiU "sempre ha tingut una tendència de responsabilitat per canviar les coses des del pacte i el diàleg", l'anomenat peix al cove, ha sentenciat que "ara la situació ha canviat, i molt, perquè és tot Espanya que diu no a les demandes de millor justícia fiscal i autogovern" per a Catalunya.

"Si hi ha un replantejament per part dels governants espanyols, no descarto que CiU governant des de Catatlunya i amb força suficient com per plantejar-se dialogar de tu a tu entre els governs català i espanyol es pugui plantejar, governi qui governi, una nova etapa, no de peix al cove, però si de replantejar quin és el nostre decàleg de prioritats per aquesta nova etapa que estem intentant obrir", ha afegit.

Ara bé, ha deixat ben clar que Catalunya no "dimitirà" de la seva voluntat de major autogovern ni acceptarà "aquesta submissió" que creu que PSOE i PP pretenen. Entre PP i PSOE ha considerat que la diferència és que els populars "van de front" i els socialistes "amb tarannà t'enganyen", si bé ambdós partits diuen "prou recuperació de poder polític per Catalunya". A més, Puig ha argumentat que "Catalunya no pot continuar veient al seu voltant com les peonadas a Andalusia i el concert econòmic del País Basc són objecte de clara discriminació econòmica i fiscal pel país".

Sobre el cas del suposat finançament irregular de CDC, Puig ha negat la major i ha afegit que si la justícia determina irregularitats, el partit entomarà les "responsabilitats" que se'n derivin. "Tinc la consciència molt tranquil·la, sinó no continuaria en política", ha conclòs.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })