red.diariocritico.com

Benefici de 76,6 milions

CatalunyaCaixa guanya 109.100.000 milions i du a terme dotacions per valor de 3.000

Adolf Todó senyala que el FROB és una solució temporal

CatalunyaCaixa va guanyar 109.100.000 d'euros el 2010, resultat d'un benefici de 76,6 milions d'euros (un 30,6 per cent menys que l'any anterior) més un efecte fiscal de 32,5 milions, corresponent a la recuperació d'impostos per la reinversió de les plusvàlues obtingudes per la venda d'Abertis el 2008, ha informat la caixa producte de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, que ha destinat gairebé 3.000 milions a dotacions.

L'any passat, la caixa dirigida per Adolf Todó va reduir tots els seus marges, concretament un 33,4 per cent el d'interessos -que inclou la no renovació de grans crèdits sindicats-, un 26,5 per cent el de negoci, un 29, 4 per cent el marge brut i un 27,5 per cent el marge d'explotació.

Els recursos de clients es van reduir un 1,9 per cent, fins a 68.922.000, en el conjunt de l'any, encara que han crescut des que es va posar en marxa la fusió l'1 de juliol.

Per la seva banda, el volum de crèdits a clients va tancar 2010 a 60.082.000, un 3,2 per cent menys -amb una caiguda del 11,1 per cent en préstecs personals-, i la morositat es va situar en el 5,41 per cent en 2010, 0,25 punts per sobre de 2009, amb un saldo de dubtosos de 4.019 milions (+0,7 per cent) i un total de riscos crediticis de 74.325.000, un 4 per cent menys.

La liquiditat suma 11.168.000, el que cobreix els venciments d'emissions majoristes fins a 2013 (aquest any inclòs), ha assenyalat l'entitat, que després de la venda de Repsol YPF al gener compta amb un 'core capital' del 6,9 per cent (6,7 per cent segons els criteris de Basilea III), un punt més que el 2009.

CatalunyaCaixa va vendre 1.900 habitatges el 2010, amb un descompte mitjà del 22 per cent respecte al preu d'adquisició, i va llogar 2.500, reduint l'import de dubtosos i adjudicats en 258 milions d'euros.

Amb un 7 per cent de crèdits dubtosos i de risc imminent sobre el total de crèdits, la caixa ha empitjorat la seva posició respecte a altres entitats perquè ha optat per adjudicar actius en comptes de refinançar, cosa que ha defensat per poder posar en valor aquests actius.

Al juny es completa la reestructuració producte de la fusió

Aquest primer semestre del 2011 es completarà la reestructuració de plantilla (amb 1.300 empleats menys) i oficines (amb 395 sucursals menys, el 25 per cent de la xarxa), així com la integració informàtica, ha assenyalat el director general adjunt, Jaume Masana.

Todó ha destacat que CatalunyaCaixa està pagant al FROB des que es va iniciar la fusió el juliol de 2010 -ja ha pagat 42 milions d'interessos fins al desembre-,i ha afegit que "el FROB és una solució temporal", de manera que les entitats han de conformar les seves pròpies bases de futur. Per aquest 2011, la caixa preveu una evolució dels resultats similar a 2010.

Totes les vies obertes per recapitalitzar

Respecte a la recapitalització que ha d'afrontar ara l'entitat per complir amb la nova normativa financera espanyola (que exigeix un 'core capital' del 8 o el 10 per cent), Todó ha insistit que s'estan estudiant "totes les opcions", amb la ajuda de Goldman Sachs, amb l'objectiu de "maximitzar" els interessos dels membres actuals de la caixa i mantenir i potenciar l'obra social, que el 2010 va comptar amb un pressupost de 52,5 milions, xifra que serà similar per 2011.

Amb tot, ha reconegut que l'opció de sortir a borsa "no seria la que tindria més possibilitats", i sí que és més probable que es busqui captar capital entre els clients, combinant aquesta opció amb altres.

"Triarem l'opció que ens faci la vida més còmoda. Tenir d'accionista a un banc o dos o FROB no serà un problema perquè sempre hi haurà un equip directiu professional. No he tingut mai una pressió política, i tampoc ara", ha asseverat , alhora que ha apuntat a l'estiu per conèixer els detalls sobre el futur de l'organització de la caixa.

En tot cas, ha considerat que si el Govern entra en entitats per capitalitzar, no vol dir que les intervingui, perquè no apartarà a l'equip directiu de l'entitat per posar a un altre.

El director general de CatalunyaCaixa ha destacat que la seva "confiança i optimisme en aquest projecte és molt important", mentre que el president de la caixa després de la renúncia de Fernando Casado, Manel Rosell, ha assenyalat que l'entitat està realitzant el procés de reestructuració " amb poc soroll, amb eficàcia i cura, i per mantenir la vinculació amb el territori ".

Necessitat d'entre 500 i 1.700 milions

Les necessitats de solvència de CatalunyaCaixa són de 500 milions si se li exigeix un 8 per cent de 'core capital', i d'entre 1.500 i 1.700 milions si s'exigeix el 10 per cent, segons les estimacions de l'entitat.

En aquest sentit, Rosell ha explicat que per recapitalitzar-se i adequar-se als estàndards de solvència que el Govern ha previst, 2011 presenta el repte de "fer en nou mesos el que prevèiem fer en nou anys -segons Basilea III-".

"De moment hem decidit crear un banc, però les vies de capitalització estan actualment totalment obertes", ha assegurat, per fer front a les "exigències terribles" de l'Executiu espanyol.

Aquesta obertura a totes les opcions no descarta que CatalunyaCaixa pugui perdre l'estatus de caixa i convertir-se en fundació si les necessitats de capital ho requereixen, en el cas que no pugui conservar la majoria (51 per cent) del banc a través del qual vehicularà la activitat financera.

Després del procés de fusions de caixes a Espanya el 2010, CatalunyaCaixa no contempla ara tornar a implicar-se en un nou procés d'integració, segons Rosell, i Todó ha considerat que el mapa de caixes actual a Espanya és ja "bastant estable".

Respecte a l'anunci de Qatar d'invertir 300 milions en caixes espanyoles, Todó ha considerat que "qualsevol inversor serà benvingut", però que amb aquesta xifra, no es tracta d'un actor rellevant en el procés de recapitalització de les caixes.

CatalunyaCaixa tampoc preveu ara com ara vendre més participacions, actualment liderades per Gas Natural, i a molta distància Cedinsa i Applus, encara que no són actius estratègics perquè l'entitat financera s'està centrant en el negoci minorista.

"Gas Natural no està en un preu adequat per a aportar-nos res significatiu i tampoc ho necessitem, pel que no està previst vendre, i Cedinsa i Applus són molt petits, de manera que no aportarien res material", ha argumentat Todó.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })