red.diariocritico.com

Al Museu Picasso

L'exposició Picasso versus Rusinyol vol demostrar que el segon va ser un referent per al pintor malagueny

L'exposició Picasso versus Rusinyol vol demostrar que el segon va ser un referent per al pintor malagueny

A banda d'obres d'ambdós artistes, a la mostra també se'n poden veure de Ramon Casas, Isidre Nonell o El Greco

Rusiñol va ser un referent directe per al Picasso dels primers anys barcelonins. Aquesta és la tesi que defensa l'exposició Picasso versus Rusiñol, amb la qual el Museu Picasso continua elaborant un nou mapa de les narratives picassianes. Un aprofundiment en la figura del geni malagueny que, en aquest cas, es fixa en la relació entre un jove Picasso, que tot just s'emancipa com a estudiant de Belles Arts, i un Rusiñol que ja és una figura clau de la cultura barcelonina. La seva influència serà més contextual que artística i és referirà a interessos comuns i a la consideració de la figura de l'artista. Durarà uns cinc anys fins que Picasso, avorrit ja de la ciutat comtal, decideixi marxar a París.

'Versus' té un doble significat, per un cantó el sentit d'anar cap a alguna cosa i per l'altre el d'oposició. Per això, com ha explicat el comissari Eduard Vallès, han adoptat aquest mot pel títol de la mostra doncs ambdós significats "resumeixen perfectament" la relació que van tenir Picasso i Rusiñol.

Pel jove pintor malagueny, Rusiñol era un referent com a figura artística externa a l'àmbit acadèmic del que procedia i Rusiñol va saber fixar-se en les capacitats creatives d'aquest incipient creador. De fet, durant els cinc anys que va durar la seva relació, Picasso va fer un total de 21 retrats del propietari del Cau Ferrat.  Dotze d'aquests retrats es poden veure a l'exposició que s'ha presentat aquest dijous el Museu Picasso i que pretén explicar la influència del món artístic barceloní sobre l'artista.

De fet, Picasso no va copiar Rusiñol, sinó que es va dedicar més aviat a versionar-lo, fusionar la seva obra i, bàsicament, a jugar amb les creacions de l'artista barceloní. En són exemples, l'interés comú pel Greco, l'estimació pel color blau, que marcaria una etapa picassiana, o determinades postures davant la mort.

Però, per damunt de tot, Picasso semblava interessat per la figura de Rusiñol com a líder del món cultural barceloní d'aleshores. Com ha explicat Vallès, "més que el que feia Rusiñol, el que interessava a Picasso era el que Rusiñol era". Per això, quan Picasso va deixar d'interessar-se per aquesta vida cultural i París va esdevenir el seu proper objectiu, els retrats de Picasso sobre Rusiñol van evolucionar cap a la sàtira i la caricatura escatològica.

Obres inèdites

L'exposició aplega un total de 145 obres de Picasso, Rusiñol i algunes de El Greco, Ramon Casas o Isidre Nonell, entre d'altres. Entre aquestes obres s'inclouen cinc dibuixos que Rusiñol va comprar a Picasso, 12 dels 21 retrats que Picasso va dedicar a Rusiñol o el descobriment d'un fragment d'una de les obres cabdals de la col·lecció L'abraçada.

També s'aporten peces inèdites de Picasso com són els dibuixos Home nu, Parella en un jardí, El final del camí; el cartell Plat del dia; o la pintura Nocturn Barceloní.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })