red.diariocritico.com

Es farà el 3 de desembre, al Palau de Congressos

Jordi Savall presenta a Tarragona el seu concert Mare Nostrum per evocar l'antiga Mediterrània

En la seva vessant de compositor, el músic presenta aquest projecte en què porta molts anys treballant

El músic i compositor Jordi Savall ha presentat aquest dilluns a Tarragona el concert Mare Nostrum, que tindrà lloc el 3 de desembre al Palau de Congressos i que evoca la Mediterrània que va ser "espai de diàleg i de diversitat, obert a l'intercanvi" , encara que avui és un "cementiri de gent que cerca sortir de la seva misèria, una tomba per als humils", ha dit en referència als immigrants que moren en pasteres.

Mare Nostrum és un dels esdeveniments destacts del desè aniversari de la declaració de Tarraco Patrimoni de la Humanitat. Es tracta d'un projecte creatiu en el que porta "molts anys treballant" i que també es presentarà a França, Itàlia i Àustria. Està previst que vegi la llum com un nou treball discogràfic al març de 2011.

"És interessant fondre el patrimoni intangible de la tradició oral amb aquest altre patrimoni històric tangible com el de la Tarragona romana", ha destacat Savall, que actuarà amb Montserrat Figueras i la formació Hespèrion XXI.

Savall pretén ressuscitar a través d'un llenguatge musical comú aquell Mediterrani enriquidor de les cultures cristiana, otomana, sefardita i araboandalusa, entre altres. "En 2.000 anys d'història, hem fet servir el mateix llenguatge creatiu durant les tres quartes parts, fins a la invenció occidental de l'harmonia", ha explicat.

"A nosaltres ens costa tornar a les fonts medievals de la música, la dansa o la improvisació, però ells ho han conservat per tradició oral. El concert té la funció de convertir-se en un acte de memòria: si som capaços de saber el que van significar aquests ponts culturals, tindrem l'oportunitat de reobrir ", ha reflexionat.

A tall d'exemple, Mare Nostrum es tanca amb una peça grega (cristiana), marroquí (àrab) i sefardita (jueva), "basades exactament en la mateixa melodia". "De vegades creiem que una música és nostra, però fa molts centenars d'anys la font era única", ha remarcat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios