red.diariocritico.com

Erdgeist i Die Büscher der Pandora, de Wedekind, l'inspiren

Lulu porta l'univers gore al Liceu com a personatge central d'una òpera no apta per a tots els espectadors

Jack 'L'esbudellador' té una presència important a l'obra

El sagnant personatge de 'femme fatale' de la Lulu, que acaba amb la vida de tots els homes que l'envolten, com si d'un personatge del gènere 'gore' es tractés, es passejarà a partir d'aquest dimecres i fins el 16 de novembre per l'escenari del Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Lulu és una òpera en tres actes amb música d'Alban Berg i llibret del compositor basat en Erdgeist i Die Büscher der Pandora, de Frank Wedekind. La versió que ara arriba a Barcelona és una coproducció amb el Gran Théâtre de Ginebra, compta amb Michael Boder en la direcció musical i amb Olivier Py en la direcció d'escena.

Precisament la dramatúrgia de Py i la pròpia temàtica de l'obra han portat al Liceu a advertir que es tracta d'una òpera que "pot ferir la sensibilitat d'alguns espectadors" ja catalogar com a espectacle no recomanat per a menors.

I és que l'historial de la Lulu no és per menys: el seu primer marit -un professor de medicina- mor d'un atac de cor quan la descobreix amb un altre home; el seu segon marit -un pintor- se suïcida amb una navalla d'afaitar quan coneix la veritable biografia de Lulu que aquesta li havia amagat;L i el tercer -el doctor Schön, un ric editor de diaris- mor de cinc trets que li propina la pròpia Lulu.

Tan fatídic personatge no surt indemne: ella mor a mans del famós psicòpata Jack l'Esbudellador. Patricia Petibon, Ashley Holland, Paul Groves, Andreas Horla, Franz Grundheber, Julia Juon, Silvia de la Muela, Will Hartmann, Robert Worl i Monique Simon, entre d'altres, són els cantants encarregats de donar vida als personatges.

Berg, que va morir el 1935, va deixar l'obra inacabada, que es va estrenar a Zuric el 1937. El compositor austríac Friedrich Cerha, afí a la Segona Escola de Viena, va completar l'obra. Aquesta versió completa, la que es representa normalment, es va estrenar a l'Òpera de París (1979) dirigida per Pierre Boulez. Al Liceu es va representar per primera vegada el 1987.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })