red.diariocritico.com

A la sala petita

Marburg, de Guillem Clua, porta al TNC les obsessions humanes per les pandèmies i la proximitat de la mort

El director, Sergi Belbel, la qualifica com "l'obra més ambiciosa d'un autor català viu"

El Teatre Nacional de Catalunya estrena aquest dimecres a la sala petita l'obra "més ambiciosa d'un autor català viu", segons el mateix director Sergi Belbel. Marburg, escrita per Guillem Clua i dirigida per Rafel Duran, tracta les pandèmies a nivell global, que preocupen i assetgen la humanitat des de sempre. La idea de Marburg sorgeix precisament quan el seu autor va descobrir que aquesta ciutat alemanya portava també el nom d'un virus mortal que als anys seixanta va acabar amb la vida de més de vint persones. Clua va començar a investigar i va decidir així, tirar endavant un text on s'entrellacen quatre històries que serveixen per reflexionar sobre les malalties o la proximitat de la mort.

El jove dramaturg Guillem Clua va servir-se d'una anècdota per escriure Marburg. Acabava de descobrir que un virus portava el nom de la ciutat alemanya on va aparèixer i havia provocat el 1967, 23 morts entre la població. Es va plantejar, llavors, què passaria si això mateix hagués ocorregut a Barcelona i es va posar a investigar per conèixer situacions similars. Va comprovar que hi havia quatre ciutats al món anomenades Marburgs al món, les va visitar i es van convertir en l'eix de la seva història. Van servir doncs, d'excusa per analitzar el comportament de les persones davant de problemes de salut, pandèmies globals, malalties, i per tant, la desaparició i la mort.

Així, Guillem Clua estrena aquest dimecres a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya Marburg, quatre històries entrellaçades que succeeixen a quatre llocs en quatre moments diferents: l'Alemanya del 1967, on va aparèixer el virus, a Pensilvània, després de l'intent d'assassinat de Ronald Reagan, a Austràlia, pel pànic de l'epidèmia i a Sud-Àfrica ambientada en el Cap d'Any de 1999, en plena situació de pànic per possibles pors de l'efecte 2000.

Les quatre petites històries tenen de rerefons, grans temes, transcendents, al voltant de la política, la religió i la por a morir, i en general, la fi del món, un tema recorrent a la història de la literatura i la dramatúrgia. Clua el presenta a través d'històries personals i personatges reals en què qualsevol espectador s'hi pot veure identificat.

Marburg s'estrena amb la direcció de Rafel Duran, que s'ha mostrant "content" pel repte que li ha comportat aquest espectacle. Considera que aquest "gran fresc" de les pors dels últims quaranta anys del S.XX, és "complex" per dur a escena perquè ha d'enllaçar quatre històries diferents, i portar-les al mateix ritme, però assegura que 'ha gaudit al muntar-ho", sobretot per "la complicitat" dels actors que conformen el repartiment.

Tot i que en la presentació aquest dilluns de l'obra, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, no ha volgut desvetllar més detalls de l'obra, Rafel Duran únicament ha insinuat que l'estructura és comparable a la pel·lícula Babel d'Alejandro González Iñárritu.

Sergi Belbel, director del TNC, l'ha qualificat de "segurament l'obra d'autor català viu més ambiciosa que s'ha escrit fins al moment". Per això li augura una bona rebuda per part d'espectadors catalans, però també confia que tindrà un llarg recorregut a nivell internacional.

Marburg s'estrena aquest dimecres al TNC i compta amb un ampli repartiment d'actors entre els quals destaquen Eduard Farelo, Victòria Pagès, Vicky Peña, Fina Rius, Carol Muakuku o Oriol Genís. L'obra es podrà veure fins al 20 de juny de 2010.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios