red.diariocritico.com

Pretén reduir 15.000 milions d'euros la despesa dels propers dos anys

Zapatero anuncia una reducció del sou dels funcionaris en un 5% i l'eliminació del xec nadó

També suprimeix per als nous sol·licitants la retroactivitat del pagament de prestació de la Dependència

El president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha anunciat la retallada en un 5% dels sous dels funcionaris el 2010 i la seva congelació el 2011 com a part de les mesures per reduir el dèficit públic. També ha fet pública l'eliminació del xec nadó de 2.500 euros a partir de l'1 de gener del 2011 i la suspensió, l’any que ve, de la revalorització de les pensions, excloent les no contributives i les pensions mínimes. A més, elimina el règim transitori per a la jubilació parcial i preveu una reducció de 6.045 milions d'euros de la inversió pública entre els anys 2010 i 2011. Zapatero espera que a aquestes mesures s'hi sumi un estalvi de 1.200 milions més per part de les comunitats autònomes i els ajuntaments.

El president espanyol busca amb aquestes mesures una retallada addicional de 0,5 punts del PIB, en total 15.000 milions en dos anys. L'objectiu és situar el dèficit públic al 3% l’any 2013, tal com s'ha compromès davant la Unió Europea. Part de les mesures seran aprovades aquesta mateixa setmana pel Consell de Ministres a través d'un decret Llei que entrarà en vigor de forma immediata.

La reducció de les retribucions dels funcionaris en una mitjana del 5% tindrà efecte a partir del juny del 2010 i serà proporcional als ingressos, de manera que afectarà en més mesura els salaris més alts. Pel que fa als membres del govern espanyol, tindran una reducció del 15%. L'ajustament també suposa la suspensió de la revalorització de les pensions, excloent les no contributives i les mínimes i l'eliminació del règim transitori per a la jubilació parcial prevista a la Llei 40/2007.

Zapatero també ha posat punt i final a una de les seves mesures estrella: el xec-nadó de 2.500 euros. El govern espanyol deixarà de donar aquesta prestació a partir de l'1 de gener del 2011. El president espanyol també ha anunciat una reducció de la despesa en farmàcia mitjançant una revisió del preu dels medicaments exclosos del sistema de referència i ajustant el nombre d'unitats que contenen els envasos dels medicaments a la duració dels tractaments. També es farà possible dispensar els medicaments en unidosis, de manera que els pacients podran comprar la quantitat exacta d'unitats que necessitin.

Zapatero també suprimeix per als nous sol·licitants la retroactivitat del pagament de prestació de la Dependència i estableix un termini màxim de sis mesos per a la resolució de les sol·licituds.

A més, el govern espanyol reduirà en 600 milions d'euros els fons destinats a l'ajuda oficial al desenvolupament dels anys 2010 i 2011, i preveu un estalvi de 6.045 milions d'euros el 2010 i 2011 en la inversió pública estatal. El ministre de Foment, José Blanco, compareix també avui al Congrés per explicar quines inversions retallarà per aconseguir l'estalvi de 1.700 milions que vol dur a terme el seu Ministeri. Foment és qui més paga el pla d'ajustament de la despesa del govern espanyol que ascendeix a 5.000 milions entre tots els departaments aquest 2010.

1.200 milions d'estalvi per part de les CCAA i els ajuntaments

Així mateix, Zapatero preveu un estalvi addicional de 1.200 milions d'euros per part de les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals. Precisament ahir el govern de la Generalitat va anunciar que també presentarà un pla d'austeritat per afrontar la retallada pressupostària necessària per a la contenció del dèficit públic.

“Mesures imprescindibles”

Segons el president del govern espanyol, es tracta de mesures “imprescindibles” per assolir la reducció del dèficit compromesa i reforçar la confiança de l'economia espanyola, i ha dit que “procuren ser el més equitatives possible”. En total suposen un volum de reducció de la despesa de 15.000 milions d'euros entre el 2010 i el 2011, i “procuren repartir l'esforç nacional que com a president del govern demano a tots els ciutadans”.

“Afectarà al creixement”

Zapatero ha assegurat que el seu executiu és conscient que “la reducció de la demanda afectarà el creixement” i per això ja ha avançat que el 2011 aquest creixement “serà unes dècimes inferior al previst”. Per això, segons Zapatero, la reducció no afectarà totes les mesures acordades en les reunions de Zurbano ni les mesures estructurals que ja estan en marxa per accelerar la recuperació.

També ha demanat a empresaris i sindicats que impulsin la reforma laboral que el govern espanyol espera acordar al mes de maig. “Espero i demano sincerament que conclogui amb èxit”, ha dit, i que “en no massa temps” puguem acordar les mesures del Pacte de Toledo.

“Soc conscient que molts ciutadans no ho entendran”

El president espanyol també ha assegurat que és conscient que molts ciutadans no entendran que precisament quan el govern està anunciant que s'ha iniciat la recuperació els demana més esforç i els anunciï esforços molt considerables, però “és ara quan més ho necessitem per complir els nostres compromisos europeus, reforçar la confiança en l'economia i per mantenir entre nosaltres els inversors”.

“No és fàcil per a qualsevol govern dirigir-se en aquests termes al Congrés i als ciutadans”, ha dit Zapatero, que ·són els que han patit les conseqüències de la crisi sense ser-ne els culpables·. Per aquest motiu ha tornat a demanar el suport i el compromís dels grups parlamentaris.

"La situació és difícil”

Zapatero ha assumit la responsabilitat de dur a terme les mesures i ha admès que “la situació és difícil. Seria insensat ocultar-ho”, ha dit, “però puc assegurar que el govern no defallirà i estem convençuts que aconseguirem sortir endavant i tornar a la recuperació econòmica”.

Obama li demana "accions contundents"

Precisament aquest dimarts, poques hores abans de comparèixer al Congrés per anunciar les mesures per retallar el dèficit públic, Zapatero va mantenir una conversa telefònica amb el president dels Estats Units, Barack Obama, que el va instar a adoptar “accions contundents” per enfortir l'economia i recuperar la confiança dels mercats.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })