red.diariocritico.com

La col·laboració amb empreses, una de les claus

La UPC troba la via per aplicar els ajustos pressupostaris sense perdre un bri d'excel·lència

El centre no vol deixar de ser "referent internacional i motor econòmic del país", diu Antoni Giró

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha anunciat avui que proposarà al Govern un pla de viabilitat fins a 2014 per reduir la despesa sense perjudicar la qualitat i l'excel·lència que la fa "referent internacional i motor econòmic del país".

El rector de la UPC, Antoni Giró, ha subratllat l'aportació de la seva universitat per sortir de la crisi amb titulats "que reforcen l'activitat productiva del país", així com mitjançant la investigació i la signatura de convenis amb empreses de tot el món. En aquest sentit, ha reclamat un vestit a mida i un finançament que tingui en compte l'activitat de la universitat "més enllà del nombre d'estudiants". Giró ha assegurat que la reducció de les transferències corrents anunciades per la Generalitat suposen una retallada de 37,8 milions d'euros, el que representa un 22 per cent menys respecte als pressupostos "ja austers" del 2010. En aquest punt, ha instat el Govern a aclarir quin model d'universitat vol, i en al·lusió a les retallades en altres àmbits com la sanitat, ha ironitzat que la universitat "no pot tancar plantes". "No es pot fer fora els estudiants al carrer ni es poden tancar escoles", ha afirmat. Giró ha remarcat la internacionalització del seu centre, que compta amb 98 dobles titulacions en tot el món i ocupa el lloc 128 en el rànquing d'universitats científiques, i ha negat que la UPC sigui ineficient, ja que "fa tot això amb la meitat de diners que la resta". El rector de la UPC ha recalcat que es buscaran més recursos i es posaran en marxa totes les mesures necessàries per estalviar i ser més eficients, però ha rebutjat reduir la qualitat en la docència i la investigació. Alhora, ha lamentat l'escàs marge de maniobra que l'actual legislació deixa a les universitats per aplicar les retallades, i ha avisat que l'exigència de la reducció de plantilla "atempta contra l'autonomia universitària". Antoni Giró ha citat el cas de la facultat d'arquitectura, on la majoria de professors són associats, i ha assegurat que si l'obliguen a prescindir-ne "l'escola hauria de tancar". En aquest sentit, ha recordat que l'excel·lència "costa molt d'aconseguir i és molt fàcil de perdre", i ha emplaçat a la Generalitat que consideri els estudis universitaris de la mateixa manera que l'ensenyament no superior per evitar perdre el que s'ha guanyat. "La universitat és com un transatlàntic, com el Titanic: els canvis de rumb han de ser progressius o es pot enfonsar", ha conclós.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })