red.diariocritico.com

A la localitat lleidatana de Sant Salvador de Todó

La cabra catalana ressorgeix després d'haver-se donat per extingida l'any 2005

La troballa permet recuperar "tant la raça com la cultura associada", afirma l'associació Slow Food

L'associació Slow Food ha comprat a un pastor de Sant Salvador de Todó (Lleida) un ramat amb 22 exemplars de cabra catalana, una raça autòctona que es va donar per extingida el 2005, segons ha confirmat l'entitat a Europa Press.

Aquests exemplars són el reducte d'un ramat que al seu dia va arribar als 700 exemplars, i que el seu amo va vendre progressivament durant les últimes dècades a altres pastors que les van barrejar amb altres espècies. El portaveu de Slow Food, Gerard Batalla, ha subratllat la importància d'aquesta troballa, ja que les cabres trobades no s'han barrejat amb altres varietats, i això permet recuperar "tant la raça com la cultura associada". Batalla ha destacat que a mitjà termini la prioritat és "assegurar la supervivència de l'espècie, multiplicar i estudiar", per en una segona fase reintroduir-la en el seu medi natural. En la primera fase, que durarà dos anys, el Ministeri de Medi Ambient aportarà uns 30.000 euros anuals, cosa que representa prop del 50 per cent del pressupost necessari, i per aconseguir els 30.000 euros restants Slow Food posarà en marxa avui la iniciativa 'Apadrina una cabra 'a través d'Internet. La cabra catalana habita en zones muntanyoses i rústiques, i es caracteritza per ser més gran que la cabra convencional, blanca i per tenir la cornamenta cap enrere i les orelles caigudes cap endavant. Aquesta troballa es va produir el 2008 en el marc del projecte 'Cultures trobades', a través del qual Slow Food pretén fomentar la supervivència de les espècies autòctones de les comarques lleidatanes, i gràcies al qual s'han recuperat varietats de tomàquet i cereals que es creien desaparegudes.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })