red.diariocritico.com

El sistema també ha d'anar relacionat amb l'evolució dels salaris

La Fundació Catalunya Oberta proposa l'allargament de la vida laboral com a mesura per a garantir les pensions

La Fundació Catalunya Oberta proposa l'allargament de la vida laboral com a mesura per a garantir les pensions

L'informe de l'entitat, impulsat per l'Obra Social de la Fundació La Caixa, reclama la intervenció decisiva del sector privat

La Fundació Catalunya Oberta aposta per un allargament de la vida laboral més enllà dels 65 anys, tenint en compte que les energies d'algú d'avui en dia en aquesta edat li permeten seguir treballant. També opina que, partint de la base de la garantia estatal, cal que el sector privat trobi fórmules que incentivin la garantia individual de les pensions -ja sigui directament mitjançant la retenció de l'empresa o per iniciativa pròpia de l'assalariat-. Finalment, creu que l'evolució de les pensions no es pot deslligar de la que experimentin els salaris, tant a l'alça com a la baixa. Aquests serien alguns dels eixos que, segons l'entitat, garantirien el futur del sistema de pensions.

Totes aquestes propostes les recull l'informe El repte de les pensions, que la Fundació Catalunya Oberta ha elaborat a instàncies de l'Obra Social de la Fundació La Caixa. Un document que, com a filosofia de fons, demana que s'aparqui el bonisme moltes vegades imperant quan s'aborden aquests temes perquè "necessitem polítics, representants empresarials, líder sindicals, periodistes i intel·lectuals que s'atreveixin a dir les coses pel seu nom i que prenguin decisions no buscant el rendiment fàcil a curt termini, sinó pensant en el bé col·lectiu i a llarg termini".

Ja en la introducció a l'estudi -i citant al professor i membre de la Fundació Xavier Sala i Martín-, s'explica que cal evitar que el sistema de pensions esdevingui una sort de funcionament piramidal, circumstància molt probable si l'entorn que l'ha de sostenir és el que hi ha a l'actualitat. Per això, cal emprendre, a temps, reformes, que en garanteixin la continuïtat.

A més, s'indica que el sistema de pensions entrarà en crisi en 15 anys si no es transforma abans i en 40, el doble de pensionistes d'ara, segons indiquen dades de l'Institut Nacional d'Estadística, que afegeixen que en aquestes quatre dècades fins i tot s'haurà reduït el nombre de persones en edat de treballar.

No obstant el que s'ha apuntat fins ara "no hi ha raons per a ser pessimistes si es fa el que s'ha de fer", indica l'informe.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios