red.diariocritico.com

Des del 25 de gener al 13 de febrer

El mític Quadern gris de Josep Pla esdevé peça teatral i entra al Romea de la mà de Joan Ollé i Carles Guillén

El mític Quadern gris de Josep Pla esdevé peça teatral i entra al Romea de la mà de Joan Ollé i Carles Guillén

Ivan Benet encarna l'escriptor de jove i Joan Anguas ho fa en l'etapa de maduresa, alhora que també intervé Montserrat Carulla

El Teatre Romea de Barcelona ha presentat aquest dilluns l'obra Quadern Gris que reflecteix la Catalunya de 1920 a través dels ulls d'un jove Josep Pla, i que es durà a escena del 25 de gener al 13 de febrer. Els responsables de l'adaptació d'aquest referent de la prosa catalana són Carles Guillén i el director, Joan Ollé, que ha recordat que ha tingut a les seves mans el diari íntim de l'escriptor de qui ha ressaltat que té forma de "lingot d'or".

Dos actors faran de Pla sobre el escenari: Ivan Benet, que representarà el jove escriptor que descriu la Catalunya rural va néixer Pla -al Baix Empordà (Girona - i la seva arribada a Barcelona on entrarà en contacte amb els moviments socials de la època, i Joan Anguas, que representarà al prosista en la seva etapa de maduresa.

No en va, el diari va ser escrit per Pla quan comptava amb 20 i 21 anys i transformat en obra literària pel mateix autor en 1966 -que és la que es representa-.

Sobre l'escenari també estarà l'actriu Montserrat Carulla que interpretarà la veu de l'obra ja que, segons ha assegurat el director, si hagués de representar Hamlet, també li agradaria comptar amb la seva actuació.

Carulla, s'ha mostrat contenta de poder representar davant del públic l'obra de Pla i ha remarcat que, tot i comptant amb vuitanta anys, per deixar els escenaris haurien treure-la "a empentes". "Fer un Quadern gris amb vuitanta anys respon al fet que sóc una malalta del teatre", ha fet broma l'actriu.

El Quadern gris ofereix una descripció d'una època i un lloc a través de la quotidianitat i girant al voltant de temes costumistes com la gastronomia o temes menys mundans i fins filosòfics.

"Parla de la vida, del menjar, de la literatura, de la religió", ha explicat Ollé, que ha incidit en que l'adaptació no ha suposat una dificultat sinó un plaer, per a la qual ha hagut de "afilar la tisora" i deixar en 30 fulls el que el narrador va publicar amb més de 500.

L'escena catalana

Sobre la proliferació d'obres de la literatura catalana en els escenaris de la ciutat comtal, el director ha assegurat que respon a una procés de normalització del país, encara que ha recordat que des d'altres cultures poderoses com l'anglosaxona o la nord-americana s'exporten productes contemporanis mitjans i aquí es comencen a fer grans títols.

L'obra és una coproducció del Canal Centre d'Arts Escèniques Salt/Girona i el Greco, i ja s'ha representat de forma itinerant i en el festival.

Els actors celebren que es recuperi ara al Romea durant tres setmanes i han recordat que es va representar subtitulada en el Centre de Belles Arts de Madrid i 1.000 persones es van quedar "al carrer".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })