red.diariocritico.com

S'eliminarà "el que sigui més prescindible"

Les retallades de despesa de la Generalitat tenen vocació de causar el mínim perjudici als ciutadans, afirma Mas-Colell

Les retallades de despesa de la Generalitat tenen vocació de causar el mínim perjudici als ciutadans, afirma Mas-Colell

"Cal una política per posar límit al creixement" del dispendi sanitari, afegeix el titular d'Economia

El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha afirmat avui que "no estan en perill els llocs de treball dels funcionaris ni els molt estabilitzats", encara que el 2011 la Generalitat "haurà de gastar menys" que en 2010. En una entrevista de Com Ràdio, Mas-Colell ha explicat que les retallades que s'hagin de fer "s'intentaran fer de manera que causin el mínim mal als ciutadans", i s'eliminarà "el que sigui més prescindible".

Mas-Colell ha argumentat que a la situació econòmica general de crisi cal sumar la situació fiscal catalana, que "requereix una acció immediata", ja que amb dades provisionals, Catalunya tanca 2010 amb un dèficit del 3,6% del PIB, enfront del 2, 4% pactat en el Consell de Política Fiscal i Financera.

El titular d'Economia ha alertat: "Hem estat gastant més del que ingressàvem (...) i hem arribat a un moment en què hem de reconèixer la realitat, hem de començar a consumir al nivell de les nostres possibilitats. Això vol dir que el pressupost de l'any 2011 haurà de ser més limitador" que el de 2010.

Preguntat per la seva petició de rebaixar la despesa sanitària, ha explicat que el que s'ha de frenar és el "excés" de despesa, ja que el 2010 les factura total ha estat de 850 milions per sobre del que estava previst.

"El que no pot ser és mantenir el ritme de despesa no planificat. Cal una política per posar límit al creixement de la despesa sanitària", ha assenyalat, encara que ha matisat que "caldrà actuar sobre tots els elements de despesa, sanitari i no sanitari".

En aquest sentit, ha proposat realitzar un exercici mental i pensar que si hi ha serveis que no s'oferien fa cinc anys, "segurament són rebaixes (...) per recuperar la salut econòmica".

Reduir el dèficit fins a 4.600 milions

D'altra banda, Mas-Colell, ha explicat, ara a TV3, que la Generalitat haurà de reduir el dèficit en un mínim de 4.600 milions d'euros aquest any per complir amb els objectius de dèficit, ja que el de 2010 s'ha disparat fins al 3 , 6% del PIB, enfront del 2,4% pactat en el Consell de Política Fiscal i Financera l'any passat.

El titular d'Economia ha reconegut que serà "complicat", i que tot i que CiU no preveu pujar impostos, amb la situació econòmica actual tampoc es poden baixar, de manera que el nou Executiu mantindrà el augment de l'IRPF aprovat per l'anterior Govern, almenys fins que se superi la crisi. Amb tot, sí que manté la seva intenció de reduir l'impost de successions "a la mínima expressió".

Pel que fa a les retallades en la despesa que haurà escometre la Generalitat, ha tornat a insistir en que "les prestacions normals del sector públic seran menys generoses aquest any", i ha augurat que les arques catalanes tornaran a estabilitzar-se en el termini de dos anys, durant els quals els catalans hauran de fer "sacrificis".

Pel que fa als 10.000 milions d'euros que calcula la Generalitat que necessitarà per finançar-se en 2011, Mas-Colell confia que comptarà amb la confiança dels mercats.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios