red.diariocritico.com

Per haver-se dut a terme "per entregues"

Salut dóna la raó al sector hostaler en les seves crítiques a la Llei Antitabac

Salut dóna la raó al sector hostaler en les seves crítiques a la Llei Antitabac

Boi Ruiz diu que no sap com es pot compensar els afectats per bé que aquesta competència recau en el Govern central

El nou conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, ha afirmat avui que el sector de l'hostaleria té "tota la raó" quan es queixa per la instauració d'una llei antitabac "per entregues" que els convidava a realitzar reformes per habilitar espais exclusius per a fumadors que ha negat quatre anys després, i ha avançat que el Govern li traslladarà al Govern el "gran error".

En declaracions a l'emissora RAC-1 recollides per Europa Press, Ruiz ha afirmat que desconeix com es pot compensar els propietaris de bars i restaurants que van fer les reformes amb l'entrada en vigor de la primera llei antitabac el 2006, si bé ha assenyalat que les competències recauen en el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i no en el nou executiu català.

"Tenen tota la raó del món en queixar-se que aquesta llei per entregues els ha perjudicat econòmicament", ha subratllat el conseller, si bé ha descartat que la prohibició de fumar s'hagi de traduir en una menor recaptació o en un pèrdua de clients.

Ruiz ha afegit que s'hauria de "eradicar" la legislació per entregues perquè suposa una pràctica "molt dolenta" i "no és seriós" des del punt de vista de la seguretat jurídica d'un país. "Si una llei és dura ens hem de posar vermells el primer dia", ha precisat.

En qualsevol cas, el nou titular de la cartera de Salut en el Govern d'Artur Mas ha precisat que el moment econòmic actual no permet crear "expectatives" sobre la possibilitat d'una compensació econòmica als hostalers que sí que van fer les reformes.

Ruiz també ha reconegut que existeix una "doble moral" sobre el gravamen que s'imposa al tabac, encara que ha insistit en les bondats d'una prohibició total en els espais públics pels beneficis en la salut que comporta.

Compliment ampli

El conseller ha assegurat que durant les primeres 24 hores d'aplicació de la nova norma a Catalunya no s'ha produït "cap alteració" en bars i restaurants, i "cap fumador ha forçat la situació", per les notícies que fins al moment ha rebut .

De tota manera, ha recordat que els propietaris dels locals poden acollir-se al dret d'admissió amb els fumadors, i fins i tot cursar una denúncia en cas que algú es resisteixi. Per això ha garantit que la Salut també habilitarà un espai a la seva web per a la presentació de queixes via Internet.

Ruiz ha opinat que la societat és "suficient madura" com per complir la nova llei sense problemes, encara que el seu compliment serà més complicat en espais oberts com entrades a recintes hospitalaris i escolars perquè són àmbits "molt difícils de controlar".

Sobre la realització de les inspeccions reglamentàries, ha assegurat que aquestes mantindran la "mateixa dinàmica" de les que ja es venien realitzant, i ha apostat perquè la "pressió" de la societat serà la millor garantia del compliment de la normativa, abans que la imposició de multes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })