red.diariocritico.com

Missatge de Cap d'Any del president de la Generalitat

Artur Mas diu que Catalunya ha de tenir més autogovern perquè 'estima la llibertat'

Artur Mas diu que Catalunya ha de tenir més autogovern perquè "estima la llibertat"

Afirma que es manté "la incomprensió, i més d'una vegada la hostilitat, cap a la seva identitat col·lectiva, cultura i lingüística"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat en el seu missatge de Cap d'any la voluntat de Catalunya d'aspirar a majors cotes d'autogovern perquè "estima la llibertat", a més de reivindicar un tracte fiscal més just i un respecte per la identitat catalana.

En el seu discurs, Mas ha recuperat la tradició de gravar des del Palau de la Generalitat, i en concret en el saló de la Mare de Déu de Montserrat que presideix Sant Jordi, perquè és un dels "símbols principals" de l'autogovern i l'existència mil·lenària de Catalunya.

Per Mas, és vital combatre les incerteses i amenaces que planegen sobre la realitat nacional catalana perquè, segons ell, es manté "la incomprensió, i més d'una vegada la hostilitat, cap a la seva identitat col·lectiva, cultura i lingüística".

És més, segons el president de la Generalitat, la demanda de més autogovern és vista per la resta de l'Estat com un privilegi, la petició d'un tracte fiscal més just és qualificada de poc solidària, i l'afirmació de la cultura i la llengua catalana és catalogada com afany de Catalunya per tancar-se en si mateixa "com si fos un poble de mentalitat provinciana".

No obstant això, Mas ha replicat que Catalunya vol més autogovern perquè estima la llibertat, aspira a un tracte fiscal més just perquè valora l'esforç i té una voluntat permanent de projectar-se a la resta del món.

Davant d'aquest escenari, ha apel·lat a reaccionar conjuntament amb serenitat, fermesa i centrant-se més en el que uneix als catalans que en el que els separa: "Als 7,5 milions de catalans ens correspon ser dignes continuadors del llegat que hem rebut de la història ".

Tots, segons Mas, han de treballar per construir un projecte comú de futur en un 2011 que ja ha admès que serà "exigent" i complicat per a moltes persones per les conseqüències de la crisi econòmica.

Conscient d'això, ha insistit que la seva prioritat serà la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball, encara que ha advertit que ha de ser una "tasca col·lectiva" en què ningú ha de defugir responsabilitats.

"No és moment d'hiperexigència cap als altres, sinó d'autoexigència cap a nosaltres mateixos. No és moment de reclamar drets, sinó de complir deures", ha subratllat el president de la Generalitat, destacant que la superació de la crisi serà possible si hi ha esforç, sacrifici, creativitat, moral de victòria i convicció en les pròpies possibilitats.

Apel·lant a la història de Catalunya, Mas ha recordat que sempre ha superat moments complicats i adversos, i que aquesta vegada no serà una excepció: "Aixecarem el vol. Com diu el nostre cant de la senyera, volarem com au galana pel damunt del nostre anhel ".

Per aconseguir-ho, considera que les persones més preparades tenen el "deure moral" de posar la seva experiència i capacitats al servei dels que ho necessiten, pel que ha emplaçat els catalans a reflexionar-hi aprofitant l'inici d'un nou any.

"La suma dels nostres esforços ens farà més grans com a nació i millors com a persones", ha recalcat Mas, que també ha cridat a no viure instal·lats a la nostàlgia de recuperar temps passats i ha aprofitar les grans oportunitats que ofereixen els canvis constants de la societat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })