red.diariocritico.com

Proposta d'Artur Mas

CiU s'obre a la 'gent catalanista' del PSC de cara a col·laborar amb un futur govern de la coalició

CiU s'obre a la "gent catalanista" del PSC de cara a col·laborar amb un futur govern de la coalició

Podrien ajudar "a un projecte transversal de gran abast", afirma el president de la federació

El president de CiU, Artur Mas, ha indicat aquest dilluns que no descarta que gent catalanista lligada al PSC pugui col·laborar d'una manera o d'una altra amb un hipotètic govern de la federació. En declaracions a Catalunya Ràdio i en preguntar-li per la possibilitat d'una possible col·laboració d'Antoni Castells, Mas no ha volgut particularitzar-ho en noms, però sí que ha opinat que "gent de trajectòria catalanista dintre del món socialista" podria ajudar "d'una forma o d'una altra a un projecte transversal de gran abast", tot i que no vulgui dir "estrictament estar dins del govern".

Mas ha explicat que el seu objectiu és fer el govern dels millors, i això també pot incloure "gent de trajectòria catalanista dintre del món socialista", que podria col·laborar 'd'una forma o d'una altra' amb un "projecte transversal de gran abast" com seria el de CiU.

El líder de CiU, però, ha remarcat que això no té per què voler dir una entrada dins del govern, i ha assegurat també que l'objectiu no és "anar a desestabilitzar els altres partits", sinó que el proper govern estigui format pels millors professionals, de la política i també de fora.

Eleccions, el més aviat possible

D'altra banda, el president de CiU ha opinat aquest dilluns que les eleccions han de ser com més aviat millor pel bé del país. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha recordat que fins i tot membres destacats del tripartit, com el president d'ERC, Joan Puigcercós, van demanar eleccions "perquè no calia allargar l'agonia del tripartit". Mas ha argumentat que allargar la legislatura "està afectant les possibilitats i la realitat del país", però ha evitat "apressar" el president de la Generalitat, remarcant que és l'únic amb potestat per convocar els comicis. Ha assegurat que a ell, personalment, li és igual quan siguin les eleccions, però en termes de país cal que siguin "quan més aviat millor".

Mas ha remarcat que Catalunya està en un "impàs" que està "afectant les possibilitats i la realitat del país". Per això, en termes de país, ha opinat que les eleccions haurien de ser "com més aviat millor". Però en clau personal, ha deixat clar que a ell li és igual que siguin a l'octubre o al novembre, tot subratllant que és José Montilla qui té la potestat per convocar els comicis. "No vull fer massa comentaris perquè, segons el que digui jo, algú interpretarà que m'estic ficant allà on no hi tinc una competència clara", ha argumentat.

Per argumentar la necessitat de convocar eleccions com més aviat millor, Mas ha recordat declaracions del president d'ERC, Joan Puigcercós, en què reclamava la cita electoral per "no allargar més l'agonia del tripartit". El president de CiU ha assegurat que no vol "apressar" el president de la Generalitat, però els mateixos partits que li donen suport volen les eleccions com abans millor, al marge que sigui necessari "des del punt de vista de la valoració de la situació del país".

Estat propi però amb un lligam amb Espanya

En preguntar-li per les diferents sensibilitats que hi ha a CiU en l'àmbit nacional, Mas ha subratllat que dins de la federació hi ha gent "clarament independentista", tot i que ha remarcat que el terme independentisme "ha passat a la història", perquè els països ja no són independents, sinó "interdependents".

En aquest sentit, ha remarcat que si un dia Catalunya arriba a tenir un Estat propi, "un grau d'entesa i convivència amb l'estat espanyol l'haurà de tenir". "Si arriba aquest dia, no serà un dia per deslligar-nos absolutament de la resta de l'Estat espanyol", perquè la meitat de la societat catalana, ha destacat, té arrels familiars amb Espanya.

És més, ha subratllat que hi ha "realitats econòmiques, socials, sociològiques, familiars i històriques que requereixen d'aquesta convivència" amb l'Estat espanyol.

Mas ha reconegut que hi ha hagut una evolució en el discurs de CiU en aquest qüestió, perquè ha recordat que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, "quan li preguntaven si hi havia possibilitats que Catalunya tingués un Estat propi, ell deia que no". "Això ha canviat, nosaltres la possibilitat que això arribi no la neguem", ha indicat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })