red.diariocritico.com

Molt difícil que siguin el 24 d'octubre

Montilla s'aferra a la cadira i diu que no li importen les eleccions

Montilla s'aferra a la cadira i diu que no li importen les eleccions

El president elogia CiU, però la de Pujol

El president de la Generalitat, José Montilla, no ha aclarit encara aquest dilluns la data de les eleccions al Parlament. En una entrevista a COMRàdio, ha destacat que a alguns els hi preocupa la data electoral i a ell li preocupen altres coses i ha negat que se senti pressionat. La Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) assenyala que les eleccions es poden celebrar 54 dies després que es publiqui la convocatòria dels comicis al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. D'aquest forma, si Montilla no les convoca aquest dilluns -i no sembla que ho faci, només a unes hores d'haver manifestat que el tame n o el preocupa- ja no es podran celebrar el 24 d'octubre i els comicis, presumiblement, se celebrarien al novembre.

L'article 75 del nou Estatut, referent a la dissolució anticipada del Parlament, indica que "el president o presidenta de la Generalitat, amb la deliberació prèvia del Govern i sota la seva exclusiva responsabilitat, pot dissoldre el Parlament (...) El decret de dissolució ha d'establir la convocatòria de noves eleccions, que han de tenir lloc entre els quaranta i els seixanta dies següents a la data de publicació del decret en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya". No obstant això, el Govern té la intenció de guiar-se pel calendari que preveu l'article 42 de la LOREG, que fixa els 54 dies després de la publicació de la data de les eleccions, un dia després de la seva convocatòria.

Montilla ha insistit en què els primers que han de conèixer quan serà la data electoral són els membres del Govern i el president de Parlament, Ernest Benach, "per deferència i per lleialtat institucional a les institucions i a les lleis'. 'No es tracta de fer-se l'interessant ni el frívol", ha dit.

"Alguns els hi preocupa exclusivament la data electoral i a mi em preocupen altres coses. Les eleccions es convocaran a la tardor i es faran quan toquen". "Tenim uns compromisos amb els ciutadans i l'electorat", ha afegit. En aquest context, el president ha destacat que se sent més preocupat, entre d'altres coses, pel començament del curs escolar o la situació de les empreses.

El cap de l'executiu ha ressaltat que té present els esdeveniments dels pròxims mesos en el moment de convocar els comicis al Parlament i ha destacat que "es tracta de facilitar que la gent pugui anar a votar". "L'únic compromís que tinc és que les eleccions no seran el dia de la visita del Papa el 7 de novembre", ha dit.

Així mateix, ha admès fent referència a l'Estatut i a la sentència del TC que el procés de recuperació del text estatutari no es farà en tres mesos, al temps que ha recordat que les eleccions no es celebraran més enllà de mitjans de desembre.

"Mas no és ni el recanvi de Jordi Pujol"

Per altra banda, el president de la Generalitat ha carregat contra CiU i el seu president, Artur Mas: "Mas es presenta com el canvi i desgraciadament Mas no és ni el recanvi de Jordi Pujol al capdavant de CiU". "Representa molt poc del que va significar CiU i de l'espai central que va ocupar", degut a la seva "radicalitat i ambigüitat", ha afegit.

"Quan es va a unes eleccions s'ha d'estar preparat" per estar al Govern o a l'oposició, ha destacat Montilla. "Treballaré per guanyar les eleccions i tinc el convenciment que les podem guanyar, però evidentment també s'ha d'estar preparat" per perdre-les, ha manifestat el també candidat del PSC als comicis.

Preguntat per si se sentia plenament satisfet dels seus quatre anys com a president, Montilla ha respost que "si digués que estic satisfet quan hi ha mig milió d'aturats semblaria una frivolitat". "Estic raonablement satisfet perquè no totes les coses depenen de nosaltres", ha dit, al temps que ha remarcat que la crisi no és exclusivament catalana ni espanyola.

Carretero i Laporta, "ja s'ho faran"

Davant la notícia que el líder de Reagrupament, Joan Carretero, i el de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, es presentaran per separat, Montilla ha manifestat que "estan en el seu dret d'anar junts o separats. Ja s'ho faran", ha afegit.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })