red.diariocritico.com

Tot i considerar difícil que l'Alt Tribunal s'inhibeixi

CiU i Govern, a evitar que el TC jutgi l'Estatut i Mas veu inútil posar magistrats volguts per PP i PSOE

CiU i Govern, a evitar que el TC jutgi l'Estatut i Mas veu inútil posar magistrats volguts per PP i PSOE

La pròrroga excessivament llarga dels magistrats amb mandat caducat podria afectar la Constitució

El president de CiU, Artur Mas, ha considerat "insuficient" la renovació dels membres del Tribunal Constitucional (TC) amb el mandat caducat que el PSOE s'està plantejant, i ha anunciat que el seu grup portarà la reforma de la Llei del TC al Congrés amb l'objectiu d'evitar que el TC pugui jutjar l'Estatut. Després de la compareixença al Senat del president de la Generalitat, Mas ha remarcat que "per treure uns magistrats i posar uns altres designats per PP i PSOE no val la pena aquest viatge, perquè la renovació, tot i "necessària", és "claríssimament insuficient". "Trobo a faltar que es defensi el contingut sencer de la resolució, que va molt més enllà de la renovació", ha indicat. Per la seva banda, el Consell del Govern ha acordat encarregar al seu gabinet jurídic l'elaboració d'un escrit processal per instar el Tribunal Constitucional (TC) a abstenir-se o declinar la seva competència per resoldre els recursos d'inconstitucionalitat presentats contra l'Estatut fins que la seva composició s'ajusti al que preveu la Constitució. L'executiu ha decidit fer aquest pas després de conèixer l'informe de la Comissió Jurídica Assessora, que creu que la "pròrroga desproporcionadament llarga" dels membres amb mandat caducat podria afectar els pilars que marca la carta magna espanyola. El Parlament ja ha anunciat que demanarà al TC que es declari incompetent o que aturi el procés fins a la seva renovació.

Després de la intervenció de José Montilla davant la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, Mas ha indicat que, tot i que "no sobrava", no és suficient amb què el PSOE estudiï la renovació del TC. "Si l'estratègia que s'ha seguit des de Catalunya per evitar la sentència simplement es queda en la renovació del tribunal, per això no val la pena aquest viatge, perquè això, sent necessària la renovació, és claríssimament insuficient", ha argumentat de forma taxativa.

De fet, ha remarcat que l'objectiu de CiU sempre ha estat que, aprofitant "l'excusa" de la renovació, es plantegi una reforma de la Llei del TC perquè aquest no pugui emetre sentència sobre l'Estatut. "El que li importa a CiU és que no hi hagi sentència, no que els membres del TC es digui P, S o T", ha apuntat.

És més, ha deixat clar que si a Catalunya només s'hagués plantejat la renovació, CiU no hauria donat suport a la resolució que va aprovar el Parlament en defensa de l'Estatut. "No hauríem organitzat tota la gran ofensiva les darreres setmanes", ha argumentat Mas, que ha afegit que així li ho va transmetre a Montilla en el seu moment.

I és que el líder de CiU ha defensat que la resolució del Parlament "va molt més enllà" de demanar la resolució i, per això, ha anunciat que CiU utilitzarà "tots els camins disponibles" per evitar la sentència, ja sigui al Senat o al Congrés. La simple renovació és per a CiU "molt poca cosa, clarament insuficient i no eficaç des del punt de vista d'evitar la sentència". El grup parlamentari de CiU al Congrés, encapçalat per Josep Antoni Duran i Lleida, decidirà aquesta setmana el moment de presentació de la iniciativa.

"Trobo a faltar que es defensi el contingut sencer de la resolució, que va molt més enllà de la renovació", ha destacat Mas, que ha recordat que la resolució del Parlament no exclou en cap moment la possibilitat de portar al Congrés la reforma de la llei. "!Ara del que es tracta és d'anar de pressa, tenim un problema d'urgència, perquè en qualsevol moment podem tenir la sentència", ha subratllat.

Mas ha remarcat també que per renovar el TC es necessita tant el suport del PSOE i del PP, però per reformar la Llei del tribunal només cal l'aval socialista. De fet, Mas ha apuntat que si hi ha una renovació, els nous membres podrien ser "tan o més contraris a l'Estatut". En aquest cas, ha continuat, no hi haurà cap vehicle per impedir-ho un cop s'ha produït la renovació.

Per això, ha demanat al president de la Generalitat que passi de les paraules als fets, i que abandoni aqueta fase "contemplativa i de molta gesticulació", perquè el millor avís que podria donar-se als magistrats és que s'entrés una proposició per reformar la Llei del TC.

Per la seva banda, i no sense reconèixer la dificultat que arribi a bon port, el Govern ha decidit instar el TC a abstenir-se o declinar la seva competència per conèixer i resoldre els recursos presentats contra l'Estatut. Una decisió que pren després de conèixer l'informe que fa unes setmanes es va encarregar a la Comissió Jurídica Assessora sobre la situació actual de l'Alt Tribunal.

Segons ha explicat el Govern, aquest informe recorda que el model que es desprèn de la Constitució sobre la composició del TC es fonamenta en dos pilars. D'una banda, la necessitat de complir amb els requisits d'elegibilitat i independència. De l'altra, la limitació temporal del mandat. La Comissió Jurídica Assessora conclou que la possibilitat de pròrroga dels mandats no es desprèn de la pròpia Constitució, sinó de la llei orgànica, i es planteja si l'ús d'una 'pròrroga desproporcionadament llarga' en la que es troben els actuals membres podria afectar els pilars que marca la Constitució.

La Comissió Jurídica conclou que la "situació anòmala" pel que fa a la composició del TC desfiguraria d'una manera substancial el model de tribunal establert per la Constitució i podria afectar la seva idoneïtat per conèixer dels recursos contra l'Estatut.

Davant d'aquest informe, el Govern ha encarregat al gabinet jurídic l'elaboració d'un escrit processal per instar al TC que s'abstingui o declini la seva competència per dictar sentència sobre l'Estatut fins que la seva composició s'ajusti al que preveu la Constitució espanyola.

Aquest escrit se sumarà al que també aquest dimarts ha anunciat el Parlament, que també ha fet el seu propi informe jurídic. La cambra catalana presentarà un incident processal en què demanarà al TC que es declari incompetent per jutjar l'Estatut o bé suspengui el procediment contra el text català fins que el tribunal recuperi la legitimitat que, a parer dels lletrats del Parlament, ha perdut principalment pel mandat caducat de quatre dels seus membres i per la vacant no coberta.

Admet que és "molt difícil"

La consellera de Treball, Mar Serna, que aquest dimarts ha exercit de portaveu del Consell de Govern, ha assegurat que aquest és un pas més en el compliment de la resolució del Parlament sobre el Constitucional, després que aquest dilluns el president de la Generalitat, José Montilla, comparegués al Senat i que els senadors del tripartit i de CiU registressin una proposta de reforma de la llei de l'alt tribunal.

Serna ha admès les dificultats que comporta la petició d'incompetència: "som molt conscients que és molt difícil que el TC ho accepti, perquè ha de ser el propi TC qui accepti aquest escrit amb les conseqüències d'abstenir-se i declinar la seva competència". Però ha afegit que "el Govern utilitzar tots els instruments que té al seu abast" en el procés de defensa de l'Estatut.

La consellera de Treball ha explicat que, dins de la reunió del Consell de Govern, els membres de l'executiu presents al Senat ha "valorat positivament les diferents intervencions" que es van fer. "És cert que hi ha haver molts presidents de comunitats i senadors que van fer una defensa de l'Estatut", ha dit. Serna creu que "aquest és l'àmbit en què hauria d'haver estat" el president de CiU, Artur Mas, "més quan la petició de renovació del TC està incorporada en la resolució" també aprovada al Parlament per la federació nacionalista.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios