Noticias

La visita del Papa a Barcelona centra la reflexió política del dia després

Degoteig d'opinions

Montilla veu un missatge "complex", Hereu calcula els beneficis "importants" i Duran critica l'absència de Zapatero a la missa

Lunes 08 de noviembre de 2010

El dia després de la visita del Papa a Barcelona amb motiu de la consagració de la Sagrada Família està comportant un continu degoteig d'opinions i anàlisis per part dels polítics catalans. En la majoria dels casos, es reconeixen els beneficis de la visita papal.



El president de la Generalitat, José Montilla, ha qualificat de "complex" el missatge que el Papa va dirigir a la ciutadania en la seva estada aquest cap de setmana a Barcelona, i ha lamentat que es posi l'accent en les paraules del Pontífex que més controvèrsia generen a la societat.

"Com tots els missatges complexos, està exposat a que cadascú interpreti aquella part que més li interessa. Hi ha persones que han posat molt l'accent en les qüestions que segurament més distancien a una part de la societat espanyola", ha destacat.

En declaracions a Onda Cero, el president de la Generalitat ha valorat positivament que el missatge del Papa també va ser de "proximitat i entesa" cap a Catalunya i la seva cultura.

Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha considerat que els beneficis econòmics per a Barcelona són "importants", i "incalculables" a mitjà i llarg termini. "Després de l'experiència, encara em referma més en que és una gran oportunitat i que a Barcelona s'ha gestionat correctament", ha defensat.

També ha vaticinat un augment de visitants a la Sagrada Família després de descobrir el seu interior sense bastides. "Tots teníem la visió més exterior però ahir tot el món va descobrir una nova dimensió que donarà peu a més ganes de visitar", ha explicat, de manera que ha augurat que hi haurà més barcelonins i visitants catalans, espanyols i de la resta del món que vagin al temple.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, ha qualificat d'"error" que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, no hagi acompanyat aquest cap de setmana el Papa Benet XVI en la seva visita a Espanya, alhora que ha assenyalat que el viatge del cap de l'Executiu a l'Afganistan ha estat "una mala excusa".

Així mateix, ha advertit que si bé a Espanya "hi ha moltes persones que no creuen i que són crítics amb l'Església", també hi ha "una gran majoria de ciutadans que pertanyen a aquesta Església i aquestes arrels cristianes sense les quals aquest país no es entendria ". "Aquesta voluntat de no barrejar-se amb el religiós, per als catòlics, no té sentit en els poders públics", ha lamentat.

Sobre el contingut religiós de la visita del Pontífex, Duran ha destacat que el missatge de suport a la família transmès va ser cap a una "entitat bàsica en aquesta societat en aquests temps i en el futur" per aconseguir el benestar social.

Des de la mateixa formació, el seu secretari general adjunt Xavier Trias (CDC), ha evitat polemitzar sobre les declaracions del Papa, que va comparar l'anticlericalisme actual amb el dels anys 30, i ha assegurat que la seva visita ha estat un "èxit" per a la Església i per a la projecció internacional de Barcelona.

En roda de premsa després de la Comissió Executiva Nacional i juntament amb el portaveu parlamentari adjunt de CiU, Josep Maria Pelegrí (UDC), Trias ha defensat que, al marge de creences i plantejaments personals, cal escoltar les paraules de Benet XVI.

"Hem de ser respectuosos. El Papa parla en termes que no són polítics. No entrarem en discussions amb el Sant Pare", ha sostingut Trias, que ha explicat que tampoc han entrat a valorar l'absència de polítics en la missa que va presidir el Papa, com la del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

Per part del PSC, Equi n'és portaveu adjunt al Parlament, Joan Ferran, ha considerat que igual que veu "perfecte" que el papa Benet XVI hagi vingut a Barcelona, també li semblaria "raonable" que anessin altres celebritats internacionals, entre les que cita la cantant nord-americà Lady Gaga, el líder dels budistes tibetans, el Dalai Lama i el president francès, Nicolas Sarkozy.

En un apunt al seu bloc recollit per Europa Press, Ferran també s'ha referit al anticlericalisme dels anys 30, sobre el qual el Papa va fer referència a Santiago de Compostela, comparant-lo amb la situació actual del fet religiós a Espanya.

Segons el parer de Ferran, l'anticlericalisme de la Segona República "també s'alimentava d'un determinat posicionament polític i social, tot i nombroses excepcions, de la jerarquia eclesiàstica".

Després de recordar que en els anys 40 un altre dels factors que va incidir en l'anticlericalisme va ser que el cap de l'Estat, Francisco Franco, es "passejava sota pal li", Ferran també ha considerat que la mateixa jerarquia eclesiàstica amb els seus posicionaments actuals pot contribuir a generar rebuig cap al catòlic.

També ha parlat el president d'ERC i candidat a presidir la Generalitat, Joan Puigcrecós, que ha celebrat que el Papa hagi contribuït a projectar internacionalment la llengua catalana usant durant diverses ocasions en el seu viatge a Barcelona.

Puigcercós ha assegurat avui que comparteix les tesis expressades pel vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, que va assegurar que "un alemany-el Pontífex-ha fet més pel català que qualsevol president espanyol".

El republicà ha afegit que els republicans respecten al Pontífex, però que el Papa hauria de respectar als no creients. Ha reiterat que tenen drets tant els que creuen com els que no, i que en una democràcia la religió s'ha de situar estrictament en l'esfera privada.

El president del grup municipal Popular a Barcelona, Alberto Fernández Díaz també ha destacat el "èxit" de la visita del Papa per a la projecció de la ciutat i per refermar els valors cristians i de defensa de la família del Pontífex.