red.diariocritico.com

Hi era des de 1999

Abertis obté plusvàlues de 151 milions després de vendre la seva participació a la xarxa italiana d'autopistes

L'import de la venda del 6,68 per cent d'accions de la firma catalana ha arribat als 626 milions d'euros

Abertis ha venut la participació del 6,68 per cent que tenia a la concessionària d'autopistes italiana Atlantia per un import de 626 milions d'euros en un procés de col·locació privada d'accions, segons ha informat el grup d'infraestructures espanyol. La desinversió proporcionarà a Abertis una plusvàlua neta consolidada de 151 milions d'euros, i respon al caràcter financer que aquesta participació tenia per a la companyia participada per La Caixa, CVC i ACS.

La col·locació s'ha tancat a 15,60 euros per acció, un preu un 1,2 per cent inferior al de 15,80 euros per títol al que va tancar ahir dijous a la borsa la companyia italiana amb la qual Abertis va mantenir negociacions per abordar una integració. Tot i això, Abertis ha indicat que aquest import llança una prima del 1,5 per cent respecte al preu mitjà d'Atlantia dels últims 30 dies. La taxa interna de retorn de la inversió del grup en la companyia italiana és superior al 17 per cent.

La venda es va dirigir en exclusiva a inversors qualificats residents a Espanya i l'estranger i es va realitzar mitjançant el procediment anomenat 'col·locació accelerada' (Accelerated bookbulit offer). Abertis ha comptat amb l'assessorament de Mediabanca en l'operció, gestionada per Nomura International.

El grup de concessions d'infraestructures de transports i telecomunicacions va entrar en el capital d'Atlantia el 1999, quan el Govern italià va procedir a privatitzar la xarxa gestionada pel grup concessionari.

La companyia que presideix Salvador Alemany va participar (amb un percentatge del 13,3 per cent) en el consorci Schema 28, signatura que es va fer amb una participació inicial del 30 per cent d'Atlantia, que arribaria a superar posteriorment el 50 per cent.

Al març de 2006 les dues companyies van anunciar un acord per abordar la negociació d'un procés de fusió que finalment no va forjar per les reticències del Govern.

Posteriorment, el 2008, els socis de Schema 28 van acordar l'escissió d'aquesta societat de cartera, de manera que Abertis va passar a controlar de manera directa un 6,68 per cent del capital Atlantia.

Després de l'entrada de CVC

La desinversió tres anys més tard d'aquesta participació, que el grup sempre va considerar financera i susceptible de venda, es registra tot just mig any després de l'entrada de la firma de capital risc CVC com a segon accionista d'Abertis.

En un recent trobada amb la premsa el passat mes de desembre, el president del grup i el seu conseller delegat, Francesc Reynés, van coincidir a ressaltar que Abertis té "recursos interns", entre els que van apuntar a les participacions "financeres" a Atlantia ( 6,6 per cent) i també en la portuguesa Brisa (14,6 per cent), per finançar les "oportunitats d'inversió" que sorgeixin. Segons ha indicat llavors Reynés, aquestes participacions estan "disponibles per quan ho mereixin".

La venda de la seva participació a Atlantia no constitueix la sortida total d'Abertis d'Itàlia, on el grup està presenta a través de Saba, la seva filial d'aparcament, que compta amb una cartera de 28.667 places d'aparcament al país.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })