red.diariocritico.com

DOSSIER. El preu que s’ha de pagar per gaudir de l’Art

Visitar la Casa Batlló de Gaudí és més car que qualsevol gran museu del món

17,80€ és el preu de l'entrada a aquesta meravella de l’arquitectura

Una simple reforma de la façana, la distribució dels envans i l’ampliació del celobert d’un edifici del 1875, situat al passeig de Gràcia de Barcelona, va donar l’oportunitat a Gaudí de fer una de les seves composicions artístiques més importants: La Casa Batlló. Ens agradaria donar la xifra de visitant que rep a l’any però no ens l’han volgut donar, al•leguen que al tractar-se d’una fundació privada la que gestiona l’explotació de la Casa, dades com ara els visitants que passen i els diners que es deixen  són confidencials. Ara bé, el que sí que es pot afirmar és que els seus 17,80€ per entrada superen al museu més visitat del món, el Louvre, amb només 9€ per tiquet.

El cas és que no es pot negar que la Casa Batlló és un dels complexes artístics més importants i més visitats de Barcelona, només s’ha de passar a qualsevol hora del dia pel davant per adonar-se... Milers de flaixos de càmeres de fotos, cues, i fins i tot pintors improvisats que es planten al davant amb el seu cavallet disposats a treure-li la millor cara de la seva façana.

El tiquet d'entrada a Casa Batlló permet accedir al vestíbol, la planta noble on residia la família Batlló, les golfes i el terrat. A més, es disposa d'una audioguia en vuit idiomes.

El vuitè museu del món més visitat és més barat que la Casa Batlló
Si parlem de diners, el següent museu que aniria rere aquesta obra de Gaudí seria el Museu of Modern Art (MoMA) de Nova York amb 20$ per entrada, que al canvi en euros esdevindrien uns 15,40. No oblidem, que el MoMA ofereix una de les col•leccions d'art modern més importants del món, sent tan interessant la visita per la fabulosa col•lecció d'art modern, amb firmes com Picasso o Monet, com per la seva bellesa arquitectònica.

La Sagrada Família i la Pedrera també es paguen alt
Mirant i mirant museus europeus m’he adonat d’una cosa, que Barcelona esdevé una de les ciutats on l’art es paga més alt. Visitar el Temple Expiatori de la Sagrada Família costa 12,50€ a nivell general. Ara bé, si vols fer una visita guiada o amb àudioguia el preu puja a 16,50€, i si a més vols veure la Casa Museu-Gaudí la cosa surt per 14,50€. Ja se sap que és l’edifici emblemàtic per excel•lència de Barcelona i un dels més impressionats de l’obra de Gaudí amb uns dos milions de visitants a l’any, però la visita podria ser una mica més assequible.

Però la Pedrera, no es queda enrere, l’entrada costa 10€. La creació de Gaudí és el segon museu més visitat de Barcelona després de la Sagrada Família. I això que en el seu moment, els inquilins que hi havia llogaven els apartaments perquè les parets tenien formes irregulars i estaven preocupats perquè els mobles no cabien. En el cas de la Pedrera, però, el pis visitable està moblat i amb estris de començaments del segle XX pet tal de popder-nos fer una idea de com es vivia a una casa burgesa de fa cent anys.

El Louvre, el  MNAC, i el Prado al mateix esglaó
Museus com el Louvre, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Prado a Madrid tenen un preu més assequible. El primer té un cost de 9€, el segon 8,50€ i el tercer 8€. Preus a l’abast de tothom i això que estem parlant de tres grans museus.

El Louvre, per exemple, és un dels museus més importants del món, i és que alberga les obres d'art més reconegudes en el món sencer, com la Gioconda de Leonardo da Vinci, l'escultura de la Venus de Milo o la Victòria de Samotràcia. El Museu del Louvre rep prop de vuit milions de visitants l'any.

Per la seva part, el MNAC reuneix la col•lecció d'art català més important del món. I el museu del Prado, amb l’exposició d’obres com “El Jardín de las delicias” del Bosco o “Las tres gracias” de Rubens, i “Las meninas” de Velázquez o “Los Fusilamientos” de Goya, esdevé un dels més visitats de l’Estat espanyol.

El Museu Reina Sofía i la Galeria dels Uffizi entre els més econòmics
I com a més assequibles per a totes les butxaques hem trobat dos museus d’alta gamma. Es pot gaudir del Museu Reina Sofía per només 6€. Amb aquest baix import es poden veure més de 17.000 obres realitzades entre finals del segle XIX i l’actualitat, com per exemple “El Guernica” de Picasso. Només l’any passat van passar pels seus passadissos 2.087.415 de visitants.

La Galeria Uffizi de Florència, per la seva part, costa 6,50€. Tota una misèria si es té en compte que alberga la col•lecció de pintura italiana més important del món, on es pot gaudir de l’obra de genis com Botticelli, Leonardo da Vinci, Miguel Ángel, Rafael o Tiziano.

Londres National Gallery i CaixaForum Barcelona gratuïts
Buscant la gratuïtat de l’art m’he ensopegat amb el setè museu més visitat del món, el Londres National Gallery, però també he topat amb el CaixaForum de Barcelona. Ambdós són de lliure accés, i això que el primer té una de les col•leccions pictòriques de procedència europea, des de 1250 fins a 1900, més importants d’Europa. La col•lecció permanent per exemple està composta per més de 2.300 pintures, entre les quals destaquen algunes obres de Rembrandt, Tiziano, Velázquez, Van Gogh i Miguel Ángel.

Pel que fa al CaixaForum Barcelona no té tant de renom, però esdevé un lloc de trobada cultural per moltíssima gent, grans i petits. Posa a l’avast de tothom una àmplia oferta cultural, divertida, variada i de qualitat. Aquest centre de la Fundació La Caixa ofereix un bon nombre d'exposicions d'art, espectacles, cinema, concerts, xerrades, conferències, presentacions, etc... i gratis!

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios