red.diariocritico.com

Vol reduir l'atur a la meitat

Mena demana consens als agents socials i la UGT mostra la seva predisposició a cooperar

Álvarez demana un projecte de llei sobre la Formació Professional al Parlament i la posada en marxa d'un Pacte Nacional contra el frau fiscal

El nou conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, s'ha marcat com a objectiu reduir l'atur a la meitat en aquesta legislatura, segons ha anunciat després de conèixer les dades d'atur de 2010. Per això ha demanat consens als agents socials. Ben aviat, el líder d'UGT a Catalunya ha saludat la iniciativa i ha ofert la seva col·laboració, per bé que ha marcat les línies generals en què creu que aquesta pot ser efectiva.

En les seves primeres declaracions a la premsa com a conseller, Mena ha afirmat: "Em sentiré fracassat si no ho aconseguim", referint-se a la voluntat de reducció de l'atur al 50 per cent. De fet, ha afegit que a aquest objectiu dels propers quatre anys li seguirà un altre de reduir l'atur "a la meitat de la meitat".

El conseller ha destacat que donar suport als aturats -especialment als de la construcció i els joves- perquè es reincorporen al mercat laboral és la "prioritat"del nou Govern, que buscarà "eines per generar ocupació a mig termini -cap al 2012- i millorar la qualitat de l'ocupació "per lluitar contra el" drama "de l'atur.

Aquestes eines seran la formació -en coordinació amb la conselleria d'Ensenyament-, el foment del treball autònom i l'atracció de finançament, ha assenyalat.

Mena ha defensat l'aposta de la Generalitat per impulsar l'emprenedoria i donar suport als autònoms, de manera que crearà una direcció general especialitzada per a aquest col·lectiu, que veu com "via de generació d'ocupació dels propers anys ". En aquest sentit ha augurat que el 2011 l'ocupació encara viurà una "situació complicada", però que servirà per "establir les bases per obrir oportunitats a la generació d'ocupació".

Entre els seus primers passos com a conseller figurarà una reunió amb els agents socials -patronals i sindicats- per aconseguir que les relacions laborals "es basen en el consens" i es redueixin les resolucions de conflictes per la via judicial.

Mena ha considerat que la sortida de la crisi pot venir de qualsevol sector sempre que tingui "iniciativa". Amb tot, amb les dades de l'atur de 2010, ha exposat que la construcció encara ha de finalitzar el seu ajust, i que la indústria ha tocat fons.

Al conseller d'Empresa i Ocupació l'ha respost el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, qui ha recollit en guant i s'ha prestat a oferir el seu ajut, per bé quer també ha concretat les seves demandes.

Així, ha mostrat la seva "plena predisposició" a col·laborar si les reformes són les adequades i es dirigeixen a un canvi del model productiu. Per això, ha reclamat al nou Executiu que presideix Artur Mas que presenti un projecte de llei sobre la Formació Professional al Parlament, així com la posada en marxa d'un Pacte Nacional contra el frau fiscal, que, segons ha dit, pal·liaria en gran part els problemes de despesa pública que té Catalunya.

Any de transició pel que fa l'ocupació

D'altra banda i abordant altres qüestions, el secretari general d'UGT a Catalunya ha pronosticat un any 2011 "de transició" en què, de la mateixa manera que ha succeït el 2010, no es creu ocupació, sinó que s'alternin mesos de destrucció d'ocupació amb mesos en el que disminueixin els aturats.

En declaracions als periodistes, ha sostingut que no veu "expectatives reals en l'economia" per fer un millor pronòstic, i, encara que ha reconegut que sembla que ja s'ha tocat fons, ha assenyalat que desconeix si un nou problema financer podria provocar una recaiguda de l'economia.

Álvarez ha titllat de poc significatius les dades fetes públiques avui pel ministeri de Treball i Immigració que xifren en 912 desocupats el creixement de l'atur a Catalunya al llarg del 2010, encara que ha defensat que "posen de manifest la fragilitat de la creació de ocupació".

En concret, des del sindicat es destaca com una de les dades més significatives de l'any passat que la mitjana d'aturats a Catalunya hagi estat de 571.160 persones, la "més alta de la història".

El líder d'UGT a Catalunya ha fet un balanç "negatiu" del 2010, cosa que, segons ha dit, posa de manifest la necessitat d'implementar polítiques d'ocupació que realment provoquin un canvi de tendència en les xifres de la desocupació.

Álvarez ha fet extensiu el seu balanç negatiu també als efectes de la reforma laboral impulsada pel Govern, que ha considerat "inútil i estèril" després que, segons ha dit, no hagi complert cap dels objectius que s'havia fixat l'executiu per justificar .

Preguntat sobre les negociacions per a la reforma del sistema de pensions, ha fixat com a línia vermella per als sindicats que la reforma impliqui la jubilació forçosa als 67 anys, i ha augurat que, tot i que en un primer moment tots els grups excepte el PSOE s'han mostrat contraris a la mesura, alguna formació cedirà.

Per això, encara que ha afirmat que els sindicats no tenen "cap interès a convocar una altra vaga general", ha subratllat que no dubtaran a promoure-si el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, adopta postulats més durs i propis del liberalisme.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })