red.diariocritico.com

ELECCIONS 28-N

Puigcercós afirma que Espanya pot ajudar a la independència de Catalunya però a Mas li negarà el concert

També ha criticat a Montilla per les seves renúncies després del retall estatutari del Tribunal Constitucional

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha acusat avui el candidat de CiU a la Generalitat, Artur Mas, de no voler el referèndum d'independència i d'utilitzar el concert econòmic com a "esquer" per captar vot catalanista, després ha vaticinat que no sortirà endavant per la negativa que interposaran PSOE i PP. El republicà diu que el convergent no es pot esperar que ni populars ni socialistes li diguin que sí al seu referèndum encara que Mas jugui amb condicions molt avantatjoses. Per la mateixa regla de tres, però, Puigcercós hauria d'adonar-se que tampoc el seu referèndum per a la independència és viable i, encara que es faci, menys ho és l'acceptació a Madrid d'un resultat afirmatiu. I de fet, amb les seves explicacions -"en cas del 'sí', s'hauria de negociar amb la UE i amb l'Estat espanyol, que podria esdevenir aliat de Catalunya"- denota aquesta inconsciència.

El candidat d'ERC ha assegurat que a Mas no li interessa ni té la convicció necessària per tirar endavant la proposta del concert, i ha criticat que no aclareixi què farà si el pròxim Govern, sigui socialista o popular, li tomba la seva proposta estrella, ha dit en una roda de premsa organitzada per ACN.

"Mas no és que no vulgui el referèndum, és que no li interessa ni el concert. Darrere de tot no hi ha res, cap estratègia", ha lamentat el líder republicà, que també ha criticat que tant PSC com PP neguin la possibilitat que Catalunya gaudeixi d'un model més equitatiu com a Euskadi i Navarra.

Per Puigcercós, Mas exhibeix ambigüitat, i ha insistit que el PSOE i el PP tenen un "pacte de ferro" per impedir que canviïn les regles de joc entre Catalunya i la resta d'Espanya. "Si algú es pensa que anirà a Madrid, que s'asseurà amb qui sigui, Rajoy o Zapatero, que li investirà president i li donaran el concert, això no va així", ha deixat clar Puigcercós, que, però, ha reiterat la disposició d'ERC a un 'acord de país' i a mantenir una actitud lleial si CiU planteja el concert.

El dirigent republicà també ha carregat contra el PSC de José Montilla perquè, segons ell, ha renunciat a actuar després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut sabent que "les portes a Madrid estan tancades".

Aquest "consociativisme" PSC-CiU i la probable negativa del Govern al concert, segons Puigcercós, porta a la necessitat de convocar un referèndum d'independència que, al seu parer, no ha de crear divisió entre els catalans.

Si se celebrés el referèndum, acceptaria qualsevol resultat i si guanyés el 'no' seguiria treballant perquè creu que cada vegada hi ha més persones que, tot i sentir també espanyoles, són conscients que Catalunya aniria millor si fos independent.

En cas que el 'sí' triomfés, encara que fos per poc, Catalunya hauria de negociar amb la Unió Europea i el Govern central la seva sortida de l'Estat, situació que portaria a que catalans i espanyols poguessin ser aliats, ha dit.

"Seríem amics per sempre, perquè ara no ho podem ser", ha manifestat el líder republicà, destacant que Catalunya té elements d'unió amb Espanya en matèria de llengua, qüestions familiars, història, referents simbòlics i des d'un punt de vista geoestratègic.

A més, segons Puigcercós, a Europa "tothom dóna per fet que hi haurà moviment de fronteres", i ha citat Flandes, Escòcia i Catalunya com a exemples, a més d'Euskadi, cosa que ha condicionat a la fi d'ETA.

També ha assegurat que el PSC i el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, tenen un pacte per ubicar el magatzem nuclear a Ascó després de les eleccions, mentre que ha acusat CiU de fer "teatre" amb aquesta qüestió.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })