red.diariocritico.com

Un adéu català al geni

El desaparegut Luis García Berlanga va fixar-se en Catalunya en pel·lícules com Plácido i La escopeta nacional

El cineasta mor a Madrid aquest dissabte als 89 anys

El gran cineasta del País Valencià Luis Garcia Berlanga ha mort aquest dissabte a Madrid als 89 anys d'edat a causa "de ser gran" i "ho ha fet tranquilament", tal com indica un comunicat de la seva família amb l'accent sardònic que, segurament, hauria agradat al genial cineasta. Berlanga, un dels millors directors de cinema de la història espanyola, va mantenir llaços importants amb Catalunya a través de la seva filmografia.

L'any 1961, Luis García Berlanga dirigia Plácido amb el també desaparegut Casto Sendra -Cassen- com a protagonista. Era aquesta una sàtira nadalenca, còmicament àcida i dura, sobre les campanyes franquistes de caritat mal entesa vers els pobres, on unes senyores estereotipadament pietoses segons els cànons de l'època munten una campanya basada en 'assentar un pobre a la taula'. Però per a difondre la campanya contracten un home que té un motocarro -el Plácido del títol- amb problemes per a pagar la lletra del seu vehicle. La pel·lícula en qüestió va ser rodada íntegrament a Manresa.

Anys més tard, rodaria La escopeta nacional en la qual un català (interpretat pel gran José Sazatornil), aprofitant les raneres del franquisme y l'adveniment de la democràcia, organitza una cacera -que paga ell, tot i que ningú ho reconeix perquè del que es tracta és de que es llueixin les forces vives que pretenen treure profit a la situació política- amb la finalitat de tenir l'exclusiva d'un gran negoci -'que hay de lo mío'- de porters automàtics.

Segurament, Catalunya va tenir més presència en el cinema berlanguià. Però si hem de recordar un darrer episodi va ser la inclusió en el 'casting' de Moros y cristianos d'algú també molt recordat per alguns membres de l'staff de Diariocrítico de Catalunya, com el periodista Xavier Domingo o -també coincidència- l'humorista Pedro Ruiz, que va protagonitzar el primer xat que es va fer des de la redacció catalana d'aquest mitjà.

Veure escena de La escopeta nacional

Veure escena de Plácido

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })