red.diariocritico.com

Així opina el 57,9 per cent

Els economistes catalans observen un estancament de l'economia

El 12,1 per cent creu que la situació millorarà

El 57,9% dels economistes catalans creuen que l'economia del país es mantindrà estancada en el quart trimestre de l'any i un 29,9% creu que empitjorarà, enfront de només un 12,1% que opina que millorarà, segons la enquesta de tardor del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

El 55,5% d'economistes assenyala, paral·lelament, que l'economia catalana està pitjor que fa un any, i el 33,5% que està igual. El 10,8% considera que la situació és millor.

El degà de l'escola, Joan B. Casas, ha afirmat que "es manté la incertesa i el pessimisme en l'evolució de l'economia i en les institucions per afrontar la crisi", ja que els polítics "la van reconèixer tard i van aplicar polítiques poc adequades que van incrementar el dèficit".

Ha lamentat que hi va haver un canvi de rumb "per la pressió externa en comptes de per un acord intern" i que ara s'han d'impulsar les reformes "imprescindibles" per avançar cap a un nou model productiu més competitiu i una administració pública més eficient.

Per això ha apuntat a la col·laboració públic-privada "compartint costos, riscos i beneficis" i a la racionalització de la despesa "sense reduir les inversions en formació, innovació i infraestructures".

Altres apartats de l'enquesta de tardor recullen que tres de cada quatre economistes considera adequada la limitació d'endeutament per als ajuntaments que ja ho estan per sobre del 75% dels seus ingressos.

També que la taxa d'atur no es reduirà substancialment el 2011, i que donen suport que "en cas de necessitat", es permeti la capitalització de les caixes d'estalvis amb capital privat.

Respecte al retard de l'edat de jubilació, el 49,5% estan en contra, i el 48,4% a favor. També estan dividits a parts gairebé iguals respecte a si el creixement del baix cost a l'Aeroport de Barcelona pot perjudicar el seu futur desenvolupament com a aeroport de connexió internacional.

Jornada de debat

La Jornada dels Economistes 2010 tractarà aquest divendres a Barcelona sis reformes necessàries per al Col·legi, com són la laboral, la del sistema fiscal, la del sector públic, la del sistema educatiu, la del sistema financer i la del sistema de pensions.

Els economistes també defensen la reforma del sistema energètic, el suport a les fusions empresarials per guanyar empreses de major grandària i competitivitat, així com l'impuls a la internacionalització.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })