red.diariocritico.com

Puigcercós veu a Catalunya fatigada pels continus atacs de les institucions espanyoles

El candidat d'ERC pensa que la crisi no es soluciona perquè a Espanya prima l'especulació respecte la liquiditat

Joan Puigcercós ha reconegut aquest matí durant un col·loqui a la Tribuna Catalunya del Forum Nueva Economía que la independència no arribarà aquest mes de gener, però que cada cop està més propera per culpa de les decisions preses des de Madrid, que estan perjudicant el catalanisme. El candidat a la presidència de la Generalitat per Esquerra Republicana de Catalunya ha estat acompanyat per Jordi Ausàs i Josep Huguet, consellers de Governació i d'Innovació i Universitats respectivament, a més del president del Parlament, Ernest Benach, el diputat Joan Ridao i Jordi Portabella.

Puigcercós no ha volgut explicar el programa d'ERC per les eleccions al Parlament, sinó que s'ha centrat en fer una reflexió "sobre la cruïlla en la que es troba actualment Catalunya". El seu discurs l'ha articulat en 6 punts sobre els que cal actuar si es vol sortir de la crisi en la que Catalunya està immersa. El tema que ha centrar el col·loqui ha estat la relació actual entre Catalunya i Espanya. Segons Puigcercós "hi ha alguna cosa no resolta". Després de la multitudinària manifestació del 10 de juliol no ha passat res, tot i que ell ho justifica assegurant que aquestes coses triguen en arribar a la societat per a posar-se en marxa. Tot i que és conscient que no tots els manifestants eren independentistes creu que cada cop més hi ha la consciència de que Madrid no ajudarà Catalunya en cap sentit. El principal problema que veu ERC és que hi ha un enfrontament entre les dues visions de la vida, i d'aquesta manera és impossible sortir de la crisi. "El model espanyol és un model amb peus de fang. A Madrid el que prima és l'activitat especulativa". A més, ha carregat fortament contra l'Estat espanyol per no fer res per canviar aquest model, totalment inoperant: "La prioritat no és la liquiditat, és el crèdit". Si Catalunya vol sortir de la crisi ho haurà de fer sola perquè, segons Puigcercós, els catalans encara no han entès bé què ha significat la sentència de l'Estatut. "La sentència no és només la lletra, també és la música. La Constitució Espanyola ha marcat el punt i final, les portes s'han tancat definitivament per Catalunya". Convençut que el model autonòmic és un bucle que només porta al fracàs, opta per la independència com a un única via per solucionar aquest problema. "Es va inventar el cafè per a tots amb la intenció d'aigualir Catalunya".

L'status quo existent a Espanya no canviarà, i Catalunya sempre serà la gran ignorada. Puigcercós afirma: "A Madrid no ens han perdut el respecte, el problema és que no ens han respectat mai". L'status quo actual és entre Madrid i Sevilla, Madrid i Satander i d'altres connexions, però Catalunya serà sempre la peça que no encaixa. Per millorar la situació actual el país necessita un punt d'inflexió, i aquest no serà a partir dels mecanismes de la Constitució Espanyola. Des d'ERC es culpa a la sentència de l'Estatut de la situació actual d'indefensió que viu Catalunya amb la crisi. "Estem afrontant-la amb una mà lligada a l'esquena. Amb l'Estatut del 2005 tindríem les dues mans per actuar". En canvi, amb una Catalunya independent, l'economia catalana estaria situada entre la sueca i la danesa, a les posicions capdavanteres.

Puigcercós creu que la crisi s'ha acabat, ja que el que estem patint ara són les conseqüències d'anys d'opulència irreal causat per la bombolla immobiliària. Existeix un problema seriós pel que fa al model productiu imperant i que és urgent canviar. "Si no canviem els hàbits i els valors, tornarem a entrar en crisi". Catalunya és un país industrial i turístic i encara que també s'hagi de viure del sector immobiliari, són aquests els que s'han de potenciar. El principal obstacle es troba en que la banca ja no aporta més crèdits per començar aquesta remodelació. Pel que fa a la voluntat d'alguns sectors per reduir la plantilla de l'Administració en un 20% Puigcercós s'ha mostrat caut i creu que el que s'ha de primar és l'eficiència d'aquesta, a més de crear mecanismes per a que sigui més transparent. Un dels principals problemes que comporta la crisi econòmica és que l'Estat no ingressa tants diners, i per tant, totes les prestacions socials que s'havien promès en els últims anys són insostenibles. A més, ha reivindicat que Catalunya ha de canviar el model territorial actual, amb una visió urbana, per una de rural. L'àmbit rural i el sector primari s'han de potenciar ja que el sector agroalimentari "és un sector refugi de l'economia catalana". També ha volgut recordar que els fons de la Unió Europea s'acaben l'any 2013 i que "algú se'ls va gastar en una festa on Catalunya no va veure els diners".

Sobre el programa electoral, Puigcercós ha volgut recordar que encara que CIU es vulgui atribuir l'autoria de la reivindicació pel concert econòmic, ERC el demana des de 1993 ja que "si tens concert, tens inversions". Tot i això, ha afirmat que defensaran tots els partits que demanin el concert, però primer els hi hauran d'explicar com ho pensen fer. Pel que fa a l'anunci de José Montilla de refusar la reedició del tripartit Puigcercós ho atribueix a que "el PSC ha decidit tirar la tovallola i no seguir el camí. Ara s'ha abraçat al PSOE i de les penes d'un i altre en volen fer una sola". Des de ERC aposten per pilotar l'esquerra nacional catalana amb propostes clares, ja que "per vendre propaganda ja està CIU, que en són els amos".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios