red.diariocritico.com

Simbolitzen la Senyera

Les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc estaran restituïdes aquest desembre

Durant la dictadura de Primo de Rivera van ser destruïdes

La restitució a la muntanya de Montjuïc de Barcelona de les Quatre Columnes de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch que representen la senyera culminarà el mes que ve, i els seus 18,7 metres d'alt donaran una nova imatge a la muntanya després de 72 anys de la seva demolició.

Inicialment s'havien previst posar per a la Diada de Catalunya, l'11 de setembre. Les columnes ja comencen a elevar-se, i es veuran de cara des de plaça Espanya, tal com estaven abans de la seva destrucció el 1928 durant la dictadura de Primo de Rivera.

Les columnes, d'estil jònic romà, es van aixecar el 1919 en homenatge a les quatre barres de la bandera catalana. No obstant això, s'estan posant més amunt de la Font Màgica de Montjuïc, a la plaça del Marquès de Foronda, per no entorpir la seva visió.

Mediran 18,7 metres d'alçada, un menys que les originals per harmonitzar-les amb l'entorn, i la seva amplitud és de 20 metres entre la primera i l'última, el que es visualitza amb les bases ja col·locades.

L'alcalde, Jordi Hereu, ha visitat aquest divendres les obres juntament amb el líder municipal d'ERC, Jordi Portabella, després que el ple de juny de 2008 aprovés per unanimitat una proposició d'ERC per recuperar les Quatre Columnes, operació pressupostada en 2 milions d'euros.

Després de la presentació del projecte museogràfic de l'antiga fàbrica Oliva Artés, ha estat el segon acte conjunt en un mes d'Hereu i Portabella en plena negociació dels pressupostos municipals del 2011, per als que Hereu (PSC) necessita suport en l'oposició per governar en minoria amb ICV-EUiA.

Sense PP però tampoc ICV

A l'acte també ha assistit el regidor de CiU Jaume Ciurana, però no ha anat cap regidor d'ICV-EUiA -tot i que la coalició fa molt èmfasi en la recuperació de la memòria històrica- ni del PP.

En roda de premsa, Hereu ha afirmat que ha estat un acte "carregat de emotivitat" per recuperar la memòria col·lectiva amb unes columnes que "representen un símbol d'aquest país i la seva capital", per al que ha agraït el suport de la societat civil .

Portabella només ha citat de passada el rol d'ERC a la proposta, i ha subratllat que es tracta d'"un element simbòlic de la capital i el país". "Allò que va per la via de la força, l'autoritarisme o la imposició tard o d'hora caduca", ha afegit.

Per a les entitats, es tracta d'"un homenatge als patriotes catalans de tots els temps", i coincideixen amb els polítics a posar en valor el que suposa per a la recuperació de la memòria històrica, ha dit el secretariat executiu de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, Enric Padrosa.

Les obres de les Quatre Columnes coincideixen amb les parada tècnica anual de la Font Màgica, que es preveu reobrir el 26 de novembre. La font funciona amb aigua freàtica i compta amb un sistema de recirculació per a estalviar.

A més de fer manteniment, l'aturada s'aprofita per instal·lar un sistema filtració i tractament de l'aigua perquè estigui en millors condicions, han explicat fonts municipals.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })