red.diariocritico.com

Només s'han fet alguns retocs a l'escenografia i s'ha actualitzat el text

La comèdia 'Pel davant i pel darrera' tornarà a Barcelona per obrir la temporada del Teatre Borràs

Els espectadors que repeteixin "trobaran la mateixa essència de l'obra"

El Teatre Borràs és aquests dies un banc de proves de la nova versió de 'Pel davant i pel darrera', la comèdia de Michael Frayn que s'hi estrenarà el 10 de setembre. Encara sense vestuari, el nombrós grup d'actors del repartiment assagen el text amb el director, Alexander Herold. Però la interrupció constant dels diàlegs no només es deu a les seves acotacions, sinó al fet que l'escena que s'hi representa és, valgui la redundància, la d'una companyia assajant el bodevil 'M'ensenyes la sardina?'. Aquesta serà la quarta vegada que 'Pel davant i pel darrerra' passa per Barcelona, on va debutar l'any 1985 al Teatre Condal, de la mà de Herold i del traductor del text i valedor de l'obra, Paco Mir.

Els actors i actrius entren i surten d'escena, pugen i baixen de l'escenari i dialoguen amb el director de l'obra. Vist des de fora, la imatge és caòtica, i és que l'assaig que es du a terme aquests dies al Teatre Borràs per preparar l'estrena de 'Pel davant i pel darrera', és el d'una obra que mostra, al seu torn, una companyia assajant un vodevil.

De fet aquest és el punt de partida de 'Pel davant i pel darrera', una obra en dues escenes o dues comèdies en una. La primera, el citat vodevil -'M'ensenyes la sardina?'- vist des de davant, mentre la companyia assaja per estrenar-la al cap de pocs dies. La segona mostra la mateixa situació però girant el decorat per deixar veure a l'espectador la farsa que té lloc entre bambalines: actors i actrius barallant-se en silenci mentre entren i surten de l'escenari per seguir amb la funció.

La comèdia s'assaja en ple mes d'agost perquè s'estrenarà al Borràs el proper 10 de setembre, coincidint amb l'inici de temporada d'aquest teatre. Amb aquesta, són nou les vegades que Alexander Herold l'ha dirigida, quatre de les quals en teatres de Barcelona, sempre amb un repartiment renovat. Només Enric Majó i Pep Planas repeteixen en un grup d'actors on figuren Rosa Gamiz, Anna Barrachina, Carles Martínez o Miquel Sitjar, entre d'altres.

Quarta estrena a Barcelona

Sempre amb gran èxit de públic, l'obra s'ha representat a la capital catalana al Teatre Condal -1985-, al Teatre Victòria -1996- i al mateix Teatre Borràs -2002-. Sobre l'èxit recurrent d'aquesta comèdia, Alexander Herold ha afirmat en declaracions a l'ACN que 'Pel davant i pel darrera' "és la comèdia més graciosa, universal i ben feta que mai s'hagi escrit".

I sobre el nou equip d'actors, Herold ha destacat que "és una companyia tan extraordinària, tan ràpida i tan entregada" que en poc més d'una setmana i mitja s'ha muntat gairebé tota l'obra.

Pel que fa a la nova versió que es podrà veure al Borràs, només s'han fet alguns retocs a l'escenografia, s'ha actualitzat el text, un cop més, a mitges entre Paco Mir i Alexander Herold. En tot cas s'ha mantingut el bilingüisme –el vodevil, en castellà; la trama entre vestidors, en català-, un tret distintiu que Mir sempre ha defensat com una de les contribucions de l'èxit de l'obra a Catalunya.

De la seva banda, l'actor Pep Planas, que va participar també en el muntatge estrenat l'any 2002 i que ara assumeix el paper de l'intransigent director del vodevil, ha expressat la convicció que els espectadors que repeteixin "trobaran la mateixa essència de l'obra".

Planas afirma que seran molts els qui repetiran, a jutjar per tots aquells que sovint li han reclamat que 'Pel davant i pel darrera' tornés a Barcelona. A aquests, l'actor els adverteix que amb cada nou repartiment l'obra pren nous matisos, gràcies als actors que encarnen amb vida pròpia els seus personatges.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })