red.diariocritico.com

"L'objectiu és aconseguir uns partits sans, nets i honestos"

ICV-EUiA proposa incloure al codi penal el finançament irregular dels partits

"Es tracta d'una pràctica prou greu com perquè no es pugui saldar només amb una multa"

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha anunciat avui que una de les propostes que s'inclourà en el seu programa electoral serà una reforma del codi penal per tipificar com a delicte penal el finançament irregular dels partits polítics. Camats creu que es tracta d'una pràctica "prou greu" com perquè "no es pugui saldar només amb una multa". La proposta arriba en una setmana en què un informe de l'Agència Tributària apunta un possible finançament irregular de CDC per cobraments de comissions per adjudicació d'obra pública a través del Palau. ICV-EUiA també vol evitar que les fundacions dels partits siguin la "porta del darrere" per eludir els controls que hi ha als partits.

Els ecosocialistes celebraran el pròxim 18 de setembre una convenció programàtica que serà fruit d'un procés de diàleg que ha durat tres mesos i que permetrà portar a aquesta cita unes 200 propostes. D'aquestes, Camats ha explicat que en prioritzaran una trentena que consideren "emblemàtiques", entre les quals destaquen les que anomenen propostes de "radicalitat democràtica".

Entre aquestes propostes hi ha la d'incloure al codi penal el finançament irregular dels partits, de manera que aquesta pràctica no pugui només saldar-se amb una sanció, sinó que estigui tipificat com a delicte penal. També proposen endurir els controls sobre les fundacions dels partits polítics per tal que no siguin la "porta del darrere" per on pugui entrar finançament irregular. En aquest sentit, aposten per estendre la prohibició de les donacions anònimes que ja tenen els partits també a les seves fundacions. L'objectiu final, segons Camats, és aconseguir uns partits sans, nets i honestos.

Són dues propostes que ICV-EUiA ha fet públiques la mateixa setmana que un informe de l'Agència Tributària apunta que l'empresa constructora Ferrovial pagava al Palau de la Música comissions d'un 4% per adjudicació d'obra pública per a CDC. Camats ha dit "continuar sense entendre com pot ser que la direcció de CDC i Artur Mas continuïn dient que no passa res i marxin de vacances com si no fos molt greu" el que diu l'informe. "No s'hi val que mirin cap a una altra banda", ha dit, tot insistint en demanar explicacions al màxim dirigent de Convergència.

Regulació dels grups de pressió

Altres propostes anunciades pels ecosocialistes passen per una llei d'accés a la informació, ja que consideren que aqueta és "patrimoni públic" que ha d'estar a l'abast de tota la ciutadania, i per una altra de regulació dels lobbies o grups de pressió. ICV-EUiA considera que aquests han de ser uns processos "transparents" i "coneguts per tothom". Un objectiu, ha afegit, s'hauria trobat en la pressió que determinats grups van fer sobre diputats del Parlament en el debat de la ILP sobre la prohibició de les corrides de toros a Catalunya.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })