red.diariocritico.com

El quadre que es representa forma part dels molts quadres que encara són inèdits escrits per Esteve Albert

Un nou quadre i el cor de cambra Caterva, novetats d'enguany del Retaule de Sant Ermengol

Les representacions es faran als Claustres de la Catedral de la Seu entre els dies 7 i 15 d'agost a partir de les deu de la nit

La representació d'un nou quadre inèdit i la participació en dues representacions del cor de cambra Caterva, especialitzats en música del renaixement, seran les novetats d'enguany de les representacions del Retaule de Sant Ermengol. El director artístic, Lluís Obiols, ha manifestat que el quadre que es representa forma part dels molts quadres que encara són inèdits escrits per Esteve Albert. El director del patronat del Retaule, Ramon Graell, ha explicat que és un honor pel retaule l'actuació d'un grup de "tant nivell" com Caterva. L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha destacat la coincidència amb l'any Ermengol, en què se celebra el mil·lenari de la seva consagració.

Aprofitant que enguany es celebra el mil·lenari de la consagració del bisbe Ermengol s'ha aprofitat per "revolucionar" una mica l'espectacle afegint-hi un quadre i millorant aspectes estètics d'il·luminació, explica el director artístic, Lluís Obiols. En aquest sentit, Obiols, ha explicat que la nova il·luminació permetrà treballar millor als actors, ja que l'escenari serà més net, i que permetrà efectes estètics, com gradacions de llums, que fins ara no es podien fer, tot això, ha dit Obiols, ajudarà a "millorar l'espectacle".

En aquesta edició es manté la figura del narrador entre acte i acte, que situa l'espectador en l'escena que veurà a continuació. Segons ha explicat el director artístic, la veu del narrador fa que l'obra sigui molt més entenedora, més dinàmica, li dóna continuïtat i un ritme que permet presentar el retaule com una unitat.

La novetat més important de la present edició, ha dit Obiols, és la incorporació d'un nou quadre. En aquest quadre es presenta a Santa Ermengol abans de ser consagrat com a bisbe, quan encara era ardiaca. En l'escena es representa el compte Ermengol I d'Urgell encarregant a l'ardiaca Ermengol tenir cura de la seva família abans de la partida cap a una expedició a Còrdova, en la segona part s'escenifica la dona del compte encomanant-se a Sant Ermengol al retorn dels exèrcits sense el compte Ermengol, que ha mort en l'expedició.

El Retaule de Sant Ermengol és una obra medieval, en vers, que es va començar a representar l'any 1957, on s'evoca de manera plàstica uns fragments de la vida de Sant Ermengol, bisbe d'Urgell als inicis del segle XI, que s'escenifica al claustre romànic de la Catedral de La Seu, sobre un text literari d'Esteve Albert.

Més d'un centenar de persones participen en la representació del Retaule, entre actors, tècnics i atrezzo. El retaule consta de deu quadres: Any mil, Expedició a Còrdova, la Consagració, la Canònica, Cortiura, el pagès sec, Llumeneres, seguici o enterrament, el Miracle de la Pluja i el quadre final. La música és una peça clau en aquest espectacle amb fragments de peces del Barroc i de cant gregorià, així com una interpretació cantada en directe per un dels actors, mentre que un narrador va donant pas als diferents quadres que s'escenifiquen.

Les representacions es faran als Claustres de la Catedral de la Seu entre els dies 7 i 15 d'agost a partir de les deu de la nit.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })