red.diariocritico.com

Perquè sigui "àmplia, plural i transversal"

Els promotors del referèndum per a la independència de Catalunya demanen als ciutadans que se sumin a la comissió

L'eslògan "'Volem votar' busca donar a conèixer al món la "democràcia imperfecta i limitada" a que es veu sotmesa Catalunya

El responsable de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, Uriel Bertran, i el president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, han presentat la comissió promotora que portarà al Parlament el pròxim 25 de maig la proposta per convocar una iniciativa popular (IP) per la independència de Catalunya. Bertran ha fet una crida a la ciutadania perquè s'adhereixi aquest cap de setmana a la comissió, que compta ja amb 5.223 persones, perquè sigui "àmplia, plural i transversal" i arribi amb la "màxima força" al Parlament. Sota l'eslògan 'Volem votar', busquen la sorpresa internacional i que "tot el món conegui la democràcia imperfecta i limitada" a que es veu sotmesa Catalunya.

El pròxim dimarts 25 de maig -i no dilluns 24 com havien anunciat anteriorment, ja que el registre del Parlament serà tancat amb motiu del festiu local de Barcelona- la comissió promotora de la iniciativa popular sobre la independència traslladarà a la cambra catalana la petició de convocar el referèndum.

La comissió promotora, presentada aquest dijous per Uriel Bertran i Alfons López Tena, compta fins al moment amb 5.223 persones adherides. Bertran ha fet una crida a la ciutadania perquè abans del pròxim dimarts s'adhereixi a la comissió i d'aquesta manera la proposta que es registri al Parlament tingui la 'màxima força'.

Durant dissabte i/o diumenge s'habilitaran punts a diverses ciutats catalanes per recollir les signatures i la fotocòpia del DNI de les persones que vulguin adherir-se. Entre d'altres a Barcelona (plaça Catalunya); Tarragona (local de Tarragona Decideix); Vic (plaça Major); Lleida (local d'Òmnium Cultural); Girona (llibreria 'les Voltes'); Sabadell (plaça del Mercat); Cardona (local Fira Bar), i Sant Cugat del Vallès (plaça Quatre Cantons).

Els promotors han assegurat que un cop la mesa accepti a tràmit la iniciativa popular, això tindrà una "enorme transcendència històrica" perquè obriria les portes a una recollida "massiva" de signatures, amb el resultat del debat sobre l'eventual referèndum al Parlament. Es tracta de la continuïtat del procés de consultes sobre la independència que s'han dut a terme a més de 400 municipis i que va començar el passat setembre a Arenys de Munt, amb l'objectiu final de celebrar un referèndum oficial.

Sota l'eslògan 'Volem votar', els promotors volen que el missatge arribi a l'àmbit internacional i causar "sorpresa", perquè es conegui arreu que hi ha un territori de la UE on "no s'ha normalitzat la democràcia", que és "imperfecta i limitada".

Pregunta i tràmits

Un cop la comissió presenti la proposta al registre del Parlament, la Mesa haurà d'acceptar-la a tràmit. Una proposta que compleix tots els requisits i la documentació que estableix la recent aprovada Llei de Consultes Populars, segons ha explicat el jurista Alfons López Tena. En concret, el text de la pregunta formulada d'una manera clara i inequívoca i una memòria explicativa sobre les raons que motiven la consulta i l'àmbit competencial.

La pregunta que es formularia en el referèndum és: 'Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿està d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?'. Els votants haurien de triar entre 'sí' o 'no'.

Una pregunta no vinculant. Les conseqüències del resultat provocarien, segons estableix la Llei de Consultes, la compareixença del president de la Generalitat al Parlament de Catalunya per explicar si el Govern en pren o no iniciatives al voltant del 'sí' o el 'no'.

Si la mesa accepta la proposta, s'obre un termini de sis a vuit mesos per recollir les signatures d'almenys un 3% de la població (encara que no queda establert si és població major de 18 anys, si s'inclouen els immigrants residents legals o no, etc.). López Tena calcula que serien unes 220.000 signatures les necessàries perquè la iniciativa s'arribi a debatre al ple.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios