red.diariocritico.com

L'Ajuntament busca, fins i tot, prohibir-lo

Les limitacions a l'us del burca uneixen govern i oposició municipal a Barcelona

Totes les formacions coincideixen en que és de "símbol d'opressió, submissió, masclisme i humiliació"

El debat està obert. L'Ajuntament de Barcelona està estudiant la manera de poder "regular" i, si cal, prohibir, l'ús del burca i dels vels integrals a la ciutat. De fet, la setmana passada el govern municipal va encarregar un informe als serveis jurídics del consistori per conèixer be quin és el marc en el què es podria moure aquesta regulació que pretén aplicar-se. Segons el comissionat per a Immigració, Daniel Torres, el procés "encara s'ha de debatre", però la intenció de l'Ajuntament és poder tenir "un marc regulador" que pugui servir per abordar la qüestió. Tot i això, Torres ha assegurat que els casos de dones que actualment fan ús del burca són "molt i molt minoritaris".

El consistori té la intenció d'establir algun tipus de "regulació" que "aporti alguna cosa positiva" en l'ús del burca i els vels integrals a la ciutat de Barcelona. Per això, el govern de l'alcalde Jordi Hereu ha encarregat aquest informe per saber quin és el camí per acabar evitant l'ús d'aquestes peces de les que s'ha mostrat contrari. "Estem oberts i tenim la voluntat de conèixer el marc jurídic per veure si realment amb les ordenances podem donar un pas per a que en alguns indrets, en alguns espais o d'alguna manera podem aportar un valor en positiu en relació a l'ús del burca", ha explicat el comissionat per a la Immigració. Amb tot, Torres ha assegurat que la decisió final no serà només fruit d'aquest informe, donat que el govern pretén buscar "també un consens polític; que ningú s'apunti tantos" perquè aquest és un tema "molt complex".

La fórmula que finalment s'adoptarà es desconeix encara, però Torres no ha descartat cap tipus de prohibició per diverses vies, tot i que s'ha mostrat caut per la dificultat jurídica que això suposaria. En aquest sentit, el comissionat ha recordat que "a altres països d'Europa ho estan intentant", però ha advertit que "prohibir el burca a tota la via pública entra en contradicció amb elements constitucionals i per això sempre s'ha acabat abordant, com a Bèlgica, per la via d'ordre públic i seguretat, perquè és si més no xocant, que algú vagi pel carrer, a demanar una feina, a la biblioteca, a comprar, i fer vida normal amb la cara tapada amb el que sigui".

L'anunci de les intencions del govern municipal l'ha fet Torres enmig de la comissió de Cultura, Educació i Benestar de l'Ajuntament de Barcelona celebrada aquest dimarts al matí, arran d'una proposta presentada per la regidora del PP, Ángeles Esteller. Els populars han proposat "instar al govern a prohibir l'ús del burca a la ciutat de Barcelona perquè atenta contra la dignitat de la dona i és contrari als principis i valors del marc de convivència". Des de CiU han demanat modificar la proposta i convertir-la en una declaració contrària a l'ús del burca amb una petició per a què aquesta prohibició s'estudiés en el marc de les comissions per la Immigració i la de la Dona. Segons la regidora convergent i presidenta de la comissió celebrada aquest dimarts, Teresa Fandos, "aquesta esmena estaven disposats a acceptar-la fins i tot els partits del govern", però el PP no ha volgut modificar la seva proposta i ha estat tombada amb l'abstenció de CiU i el vot en contra de PSC, ERC i ICV.

Tots contra l'ús del burca

Aquesta proposta, però, ha desencadenat un debat on tots els grups s'han mostrat contraris a l'ús del burca i dels vels integrals. Han coincidit en qualificar-lo de "símbol d'opressió, submissió, masclisme i humiliació" i tots s'han mostrat partidaris de "treballar" per arribar a evitar el seu ús. De fet, des del PSC, CiU i ERC no han negat la conveniència de la seva prohibició, i només des d'ICV s'han manifestat "més partidaris del diàleg que de la prohibició". En qualsevol cas, tots els grups han volgut remarcar la necessitat de frenar l'ús d'aquestes peces i de fer-ho "amb el consens i la col·laboració" dels col·lectius d'immigrants més afectats.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })