red.diariocritico.com

En una actuació d'ofici

El Síndic de Greuges reclama a la Generalitat que reguli el dret d'accés a la informació pública

Rafael Ribó considera que és un dels mecanismes de control democràtic del poder

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha instat aquest divendres la Generalitat a regular el dret d'accés a la informació pública. El Síndic ha iniciat una actuació d'ofici per demanar aquesta regulació i ha anunciat que posarà en marxa els mecanismes necessaris per plantejar aquesta qüestió al govern espanyol. Ribó ha considerat que el dret a la informació pública és un dels mecanismes de control democràtic del poder i que la transparència administrativa és un "factor clau per a la democràcia". També ha explicat que el Consell d'Europa ha adoptat el conveni sobre l'accés als documents públics, cosa que no han fet ni Espanya ni Catalunya.

"Estan molt endarrerits en el procés de regulació d'aquest dret, que la gran majoria de països europeus ja han reconegut", ha afirmat el Síndic a través d'un comunicat. Ribó ha iniciat aquesta actuació d'ofici ja que creu que per a una veritable garantia d'aquest dret cal que estigui reconegut en l'ordenament jurídic.

Durant aquesta setmana el Síndic de Greuges ha celebrat les jornades 'Accés a la informació pública: l'avenç en transparència' en les que han participat experts en la matèria. Entre les conclusions extretes, ha destacat que la transparència permet l'avaluació de la gestió pública i evitar així pràctiques fraudulentes i que les administracions haurien de respondre sempre i de forma ràpida les sol·licituds d'informació, així com que la protecció del dret d'accés a la informació hauria d'estar garantida per un òrgan independent.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios