red.diariocritico.com

En relació a les retallades que l'Estat preveu per a ens locals

El vicepresident de la FMC afirma que hi ha municipis que no produeixen dèficit i tenen un finançament "molt poc adequat"

Tot i amb això, preveu que les restriccions seran "inevitables"

El vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, veu "injust" que els municipis hagin de fer una retallada de la despesa per fer front a una reducció del dèficit, ja que hi ha ens locals que no produeixen dèficit i a més tenen un finançament "molt poc adequat" per les seves necessitats de despesa. Tot i això, en declaracions a l'ACN, Pérez ha assumit que la retallada serà "inevitable" i ha demanat "flexibilitat" en la seva aplicació i que no hi hagi una "generalització", de manera que la retallada de despesa no hagi d'afectar necessàriament per igual a tots els municipis, ja que n'hi ha que tenen superàvit i contribueixen així a un menor dèficit.

L'Estat preveu que les CCAA i els ajuntaments contribueixin a la reducció del dèficit amb una reducció de la despesa de 1.200 MEUR. Així ho va anunciar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, dins del pla d'austeritat que ha de permetre una reducció del dèficit de 15.000 MEUR i que preveu, entre d'altres mesures, una reducció del 5% dels sous dels funcionaris.

Pérez, que és president de la Comissió d'Economia, Pressupostos i Finançament Local de la FMC, creu que és "injust" que es demanin ara retallades pressupostàries als ajuntaments, donat el seu nivell de finançament i que hi ha municipis que "no produeixen dèficit". "Hi ha administracions que no produeixen dèficit, per tant se'ls hauria d'eximir, aquells que han fet bé la seva feina, almenys algun marge, perquè sinó vol dir que han fet una mica el passerell".

El dirigent de la FMC, però, ha admès que això és "teoria" i que probablement l'aplicació de les retallades per part de tots els municipis serà "inevitable": "És injust estructuralment, perquè tenim un finançament molt poc adequat per les necessitats de la despesa, però segurament és inevitable", ja que "és evident que la situació de les finances públiques és la que és" i "quedant-se en què és injust no arreglem gaire cosa".

Això sí, Pérez ha apostat per una "flexibilitat" en l'aplicació de la mesura, ja que creu que no seria positiu que hi hagués una "generalització". Pérez no veu possible que la retallada no afecti als ajuntaments que tenen superàvit, però sí creu que hi hauria d'haver aquesta "flexibilitat" que permeti que no afecti de manera igual a tothom, tot marcant "uns indicadors de dèficit per cadascú".

Pérez creu que aquest tipus de mesures tenen "un sentit exemplificant" de cara als mercats per traslladar-hi una "voluntat irrevocable de disminuir el desajust en les finances públiques i anar a la consolidació fiscal".

D'altra banda, l'alcalde de Reus creu que en l'actual mandat municipal no hi haurà una reforma de la llei d'hisendes locals que comporti un nou finançament local. Pérez forma part de la comissió local d'administració local en l'àmbit financer i de les converses amb el govern espanyol n'extreu que no hi haurà canvi legislatiu, almenys de moment. A més, ha afegit que "l'atomització del poder local és tal que és molt difícil que adquireixi prioritat política".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })