red.diariocritico.com

El referèndum sobre la Diagonal s'inicia amb cues i problemes tècnics

Els veïns de la Diagonal només tenen dos punts de consulta sobre els 108 totals

Les opcions de vot estan marcades amb una A per a convertir la Diagonal en un bulevar; una B, perquè sigui una rambla; i una C, perquè es quedi com està i que l'Ajuntament minimitza

Els ciutadans empadronats a Barcelona majors de 16 anys poden decidir des d'avui dilluns i fins el proper diumenge què volen fer amb l'avinguda Diagonal, en una consulta que, de moment, s'ha iniciat amb problemes tècnics i llargues cues. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha estat un dels afectats per les incidències quan ha volgut votar a primera hora del matí. Per a emetre el seu vot, els ciutadans, tenen a la seva disposició un total de 108 punts de consulta, dels quals només dos estan ubicats a la zona de l'avinguda afectada per la reforma que pretén el Consistori. A banda d'això, també es pot votar des de la xarxa o mitjançant el telèfon mòbil durant les 24 hores del dia fins les 10 del matí del dia 16. Hi ha tres opcions: una A i una B, que l'Ajuntament potencia, i una C, de la què el Consistori renega.

Enmig de tots els retrets i el soroll polític que han protagonitzat els partits del Govern i de l'oposició de l'Ajuntament, gairebé un milió i mig de barcelonins estan cridats a decidir el futur de la Diagonal. L'opció A, amb un disseny de bulevard; la B, amb una estructura de rambla; o l'opció C, que rebutja les altres dues, són les tres possibilitats entre les quals han de triar aquells que participin a la consulta. L'alcalde, Jordi Hereu, serà el primer dels líders polítics a emetre el seu vot de manera pública. I ho farà aquest dilluns mateix a un dels 108 punts físics de votació, amb la intenció de promoure la participació i donar exemple des del primer moment.

El sistema de votació, el primer de forma electrònica per a un cens tan gran, exigeix una identificació prèvia. Així, des dels punts físics de votació, el ciutadà es pot acreditar amb el DNI o els documents habituals en les eleccions convencionals. Si s'escull aquest mode de votació, en identificar-se, el ciutadà rebrà una tarja que li permetrà escollir la seva opció en un dispositiu amb pantalla tàctil ubicat al mateix local.

Si, per contra, es vol votar per Internet, s'haurà d'acreditar la identitat a través dels portals bancaris o de l'administració que col·laboren amb la consulta, o utilitzar el DNI electrònic o qualsevol de les altres targes d'identificació electrònica. A més, i de forma pionera, es podrà aconseguir també una clau per votar a través del telèfon mòbil. El ciutadà ha d'introduir un seguit de dades personals al portal de votació (

www.bcn.cat/diagonal) i, en estar acreditat que forma part del padró de Barcelona, la clau se li envia al mòbil. Amb aquesta seqüència de xifres i lletres, el votant ja podrà efectuar el seu vot.

Aquest últim sistema ha estat un dels aspectes més criticats per l'oposició a l'Ajuntament, per trobar-lo insegur i amb possibilitats de frau electoral i suplantació d'identitat. L'altre factor que ha emboirat la campanya per la Diagonal ha estat l'opció C i la seva promoció. CiU, ERC i PP han carregat contra PSC i ICV (els partits del Govern) per considerar que amagaven aquesta opció en benefici de l'A i la B i han acusat Hereu de ser poc neutral.

Amb tot, des d'ara i fins el diumenge a les 10 del matí, més 1.400.000 barcelonins estan cridats a dir la seva sobre la Diagonal en la primera gran consulta ciutadana que fa la capital catalana. La incògnita de la participació, a més, podria ser l'aspecte que enalteixi el procés de votació o l'enfonsi en el fracàs.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })