red.diariocritico.com

CiU, PP i Laporta voten per l’anul·lació

L’Impost de Successions i Donacions entre el primer i segon grau de parentiu ja és història

L’Impost de Successions i Donacions entre el primer i segon grau de parentiu ja és història

Es manté, però, fins el tercer grau de parentiu

El Parlament ha aprovat la pràctica eliminació de l'Impost de Successions i Donacions fins al tercer grau de parentiu -entre fills, pares i cònjuges-, amb efectes retroactius des del 1 de gener de 2011.
És una de les propostes programàtiques més emblemàtiques amb què CiU es va imposar en les darreres eleccions autonòmiques. El projecte de llei s'ha aprovat per lectura única amb el vot de CiU, PP i el diputat no adscrit Joan Laporta, mentre que la resta han criticat en bloc l'eliminació del tribut per renunciar a ingressos en plena crisi, així com que s'hagi tramitat per aquesta via, prevista per lleis de màxima urgència i que permet a la Cambra aprovar-lo amb un únic debat i sense que es puguin presentar esmenes. Finalment CiU ha aconseguit l'aval del PP per tramitar per urgència, no sense abans admetre als populars una proposta de resolució perquè el Parlament insti el Govern a presentar abans de 2012 una segona modificació de Successions i Donacions per a suprimir en totes les seves variants si les finances de la Generalitat ho permeten. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha estimat que la reforma actual comportarà una pèrdua pressupostària "limitada" de 52 milions d'euros, xifra que ha confrontat amb els 542 milions de la modificació aprovada per l'anterior govern tripartit, també en plena crisi. "Si aquella renúncia d'ingressos estava justificada, es fa difícil entendre que aquesta no ho sigui", ha remarcat el conseller, que ha defensat que aquesta reforma acaba amb el greuge comparatiu de Catalunya respecte a altres comunitats, on aquest impost està pràcticament derogat. El diputat del PP al Parlament José Antonio Coto ha avançat el vot a favor del seu partit, tot i qualificar de "descafeïnada i light" aquesta modificació que, segons ell, no es correspon al compromís electoral de CiU de suprimir del tot. Des del PSC, la diputada Rocío Martínez-Sampere ha reclamat a la federació que reconsideri la seva posició i posposi, com a mínim, un any la reforma de l'impost que suposa, segons ha calculat, la renúncia a 400 milions d'ingressos "i no de 50 ". "És inacceptable per qualsevol que sigui de dretes o esquerres i que tingui una mínima sensibilitat social", ha subratllat Martínez-Sampere, en la mateixa línia dels arguments esgrimits per la diputada d'ICV-EUiA Laia Ortiz. Després de defensar la reforma que va aprovar el tripartit, Ortiz i el diputat d'ERC Sergi de los Ríos han qualificat d'injusta la modificació actual: "Beneficien amb aquest perdó a una minoria per perjudicar a la majoria". En el mateix sentit s'ha pronunciat el diputat de C's Jordi Cañas i el de SI Alfons López Tena, mentre que el diputat no adscrit Joan Laporta ha celebrat la decisió de suprimir un impost "anacrònic".
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })