red.diariocritico.com

Evoca una situació al 2003 "pitjor" que l'actual

Marina Geli no renega de les retallades en sanitat tot i que avisa del perill de que siguin indiscriminades

Marina Geli no renega de les retallades en sanitat tot i que avisa del perill de que siguin indiscriminades

Proposa tancar els debats pendents al Consell Interterritorial

L'exconsellera de Salut Marina Geli no diu que no s'hagin de fer retallades, si cal, en el camp sanitari. El que passa és que "retallar sense model indiscriminadament pot malmetre resultats i ser més car en el futur. I cal pactar". De fet, ella mateixa reconeix que, el darrer any del tripartit, es van "abaixar salaris", però també que "des del 2003 s'inicien reformes estructurals per disminuir la demanda", circumstància que cal assumir també com una reducció efectiva, per bé que, en aquest cas, el principal afectat ha estat l'usuari de la sanitat pública més que els professionals de la mateixa. En qualsevol cas, i tornant a 2003, Geli assegura amb números a la mà que la situació era pitjor que la que va tancar 2010. Aquell any, "el dèficit era de 1.850 milions d'euros. Abans estàvem pitjor, i fins i tot s'havia deixat de pagar nòmines alguns mesos. No és cert que s'hagi invertit massa en equipaments", explica Marina Geli en un article publicat aquest dimarts a El Periódico. Com a solució final proposa "tancar urgentment el debat de l'equitat, la qualitat i la suficiència financera al Consell Interterritorial.

Marina Geli ha aprofitat la seva experiència com a consellera de Salut per a opinar sobre les retallades en la matèria que, presumiblement, pretén dur a terme el seu successor Boi Ruiz. Així, en un article on comença fent una repassada en to de lloança cap els seus antecessors i destaca, d'altra banda, la figura d'Ernest Lluch com el ministre de Sanitat que va aconseguir un sistema universal, també fa algunes clarificacions, a parer seu. Per exemple que "és fals que el sistema sanitari català gasti molt i no ens el puguem permetre". És aquí on comença a desgranar xifres que indiquen que "la despesa real pública el 2010 va ser de 1.371 euros per persona/any i la privada, d'entorn els 400" i, amb aquests números "estem per sota d'Espanya, la Unió Europea dels 15 i molt per sota dels Estats Units". Tot això, ha recordat abans suposa que a Catalunya la sanitat pública està "per sota del 6%" del PIB. Després de recordar que "la població ha crescut en 1,5 milions de persones els darrers 15 anys", Geli afirma que el "pla d'inversions 2004-2015 (que va impulsar el tripartit en què ella era consellera) respon a necessitats territorials i a equipaments obsolets que requereixen reformes. Si invertim un 3% del pressupost anualment podem fer el que cal fer per millorar-los".
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })