red.diariocritico.com

A la Pedrera, des de dimarts

La relació entre art i gastronomia centra una exposició que conflueix en Ferran Adrià

La relació entre art i gastronomia centra una exposició que conflueix en Ferran Adrià

Miquel Barcelo, René Magritte o Pablo Picasso també en participen a través de la seva obra

L'exposició 'L'art del menjar. De la natura morta a Ferran Adrià' fa reflexionar, a partir d'aquest dimarts a la Pedrera de Barcelona, ​​sobre la relació entre art i gastronomia amb peces que van des de bodegons del segle XVI fins a la contemporaneïtat de Miquel Barceló, passant per quadres de Salvador Dalí, René Magritte i Pablo Picasso, entre altres. La mostra reuneix 130 obres de 76 artistes i es divideix en quatre àmbits diferenciats en els quals es poden trobar la representació de la natura morta, l'art conceptual i l'aliment com a element artístic, els artistes que han utilitzat els seus propis restaurants com a centres culturals de promoció de l'art, i un espai dedicat a la figura del cuiner Ferran Adrià com a generador de creativitat i obres inspirades en el seu treball.

El director de Cultura de l'Obra Social de Caixa Catalunya -entitat impulsora del projecte-, Àlex Susanna, ha explicat en roda de premsa que l'exposició té com a objectiu mostrar la "pervivència i enorme vitalitat del gènere" i mostrar com, transformant-se, s'ha mantingut fidel al seu origen. 'L'art del menjar' ofereix una àmplia visió de la intensa relació entre art i gastronomia, així com la consolidació del gènere de la natura morta especialment a partir de les diverses manifestacions artístiques creades a partir dels anys 60 i 70 quan el menjar i l'acte de menjar irrompen en l'obra d'artistes que busquen experimentar i anar més enllà de la representació imitativa de la realitat. El treball d'artistes com l'indi Subodh Gupta, l'anglès Ben Nicholson, l'espanyol Juan Gris i el català Salvador Dalí demostren que "els elements culinaris són pretextos per analitzar la realitat i l'època en què van viure", ha assenyalat Susanna. El recorregut -que es configura a través de sales les pintures i escultures es relacionen "pel seu contingut o nivell formal"- es centra en les investigacions dels artistes en l'àmbit de la composició, la metafísica i la poètica, amb obres que presenten la crueltat del sacrifici d'animals i la uniformització de la cultura a través de begudes, com el treball de Cildo Meireles que critica la Coca-Cola amb el lema de 'Yankees go home'. A més, l'exposició reivindica la figura d'Adrià i el seu paper com a generador d'art, no tant per les seves pròpies creacions sinó més aviat per ser font d'inspiració de fotògrafs com Hans Gissing -que fotografia les textures de l'aigua-, Bruno Montovani -que va compondre una peça musical després de sopar a El Bulli- i Franscesc Guillamet, les fotografies dels plats del restaurant del qual "tenen un valor artístic intrínsec però també un valor històric", ha assegurat Susanna. La frase del cineasta Peter Kubelka, que tanca l'exposició, retrata amb claredat la voluntat de 'L'art del menjar': "Cuinar és l'activitat més antiga de l'ésser humà. Cuinant, les persones expressen la seva visió del món".
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })