red.diariocritico.com

No es posarà en risc ni el sistema ni la qualitat

Salut aplicarà les retallades precises per tal d'evitar la caiguda del model sanitari

Salut aplicarà les retallades precises per tal d'evitar la caiguda del model sanitari

Boi Ruiz demana un generalitzat "tocar de peus a terra"

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha presentat avui un paquet de mesures, algunes urgents i altres estructurals, per reparar el dèficit sanitari de 850 milions d'euros i, com a novetat, en elles ha inclòs 40 accions en farmàcia que passen per potenciar els genèrics i revisar a la baixa els preus, a més de reduir les operacions no urgents. Ruiz ha demanat que tothom "toqui de peus a terra" perquè "si seguim com fins ara, el model caurà". No obstant, ha sentenciat que "en cap moment el departament posarà en risc el sistema de salut que hi ha a Catalunya i la seva qualitat".

Després d'explicar els plans a un centenar de directius de la quarantena d'hospitals públics que hi ha a Catalunya, Boi Ruiz ha defensat que la retallada del 10 per cent del pressupost sanitari, entre 900 i 1.000 milions, és de vital importància per afrontar l'actual "situació sense precedents" de la despesa sanitària: "No tenim diners, ni qui ens els presti".

El president del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Pedrosa, ha assenyalat que les actuacions de farmàcia són també un front de la retallada i formaran part del paquet de mesures urgents que pivota sobre cinc àmbits, de manera que el pes de la retallada no radicarà exclusivament en l'activitat assistencial.

En aquesta línia, Salut perseguirà simplificar l'estructura administrativa dels centres sanitaris, concentrant la figura de director executiu en una sola persona -com ja ha passat a l'Hospital Clínic amb la destitució del conseller delegat Raimon Belenes-, cosa que han defensat reiteradament els sindicats de l'àmbit.

La paralització d'algunes inversions de grans obres sanitàries, com hospitals, s'han de comunicar properament i, d'ara endavant, la Generalitat es negarà a assumir noves prestacions estatals si no arriben amb més diners, encara que complirà amb les "imposades" fins ara per trobar-se en la cartera de serveis, ha assenyalat Boi Ruiz.

Ruiz, que ha constatat un descens de l'activitat que s'exigirà als centres sanitaris, ha admès que les llistes d'espera augmentaran per aquest motiu, tot i que no ha volgut especificar la xifra.

Les demores, quan no hi hagi urgència

En tot cas, ha deixat clar que les úniques intervencions que podrien demorar són només les no urgents, i no ha descartat un nou decret per augmentar els temps actuals de garantia, que per a 14 operacions de la cartera es troben en els sis mesos de espera -en cas contrari Salut es compromet a programar l'operació en un altre centre i si aquest és privat a sufragar la intervenció-.

La mitjana de temps d'espera de les operacions es troba en els quatre mesos actualment, ha assenyalat Ruiz, que ha dit que encara queda un marge de dos mesos abans que el departament no hagi impulsar un nou decret per complir amb la llei.

Ruiz ha apel·lat a la "responsabilitat" de professionals, directius i ciutadania per a executar les noves mesures, també les estructurals, com la unificació de serveis en alguns centres sanitaris.

Més desplaçament ciutadà: "responsabilitat de tots"

"Si seguim com fins ara el model caurà", ha sentenciat Ruiz, que ha indicat que la centralització d'algunes operacions -en menys hospitals- provocarà un major desplaçament dels ciutadans, de manera que ha demanat "comprensió" als pacients .

Com en el seu discurs inicial des que va ser nomenat conseller de Salut, Boi Ruiz ha declarat que sostenir la sanitat és una tasca de tots.

"Tots hem de tocar de peus a terra i amb sentit comú, és obvi que en cap moment el departament posarà en risc el sistema de salut que hi ha a Catalunya i la seva qualitat", ha tranquil·litzat Ruiz.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })