red.diariocritico.com

"Encara es pot recuperar" l'opció, creuen els integrants del grup

Una plataforma veïnal demana una plaça on s'ubicava l'antic Mercat del Born

Proposen mantenir les ruïnes en un soterrani al qual es podria accedir i visitar, i construir sobre un espai públic i cultural

La plataforma el Torn del Born ha exigit a l'Ajuntament de Barcelona diàleg per construir una plaça pública a l'antic mercat del Born davant l'aprovació aquest dimecres en Comissió de Govern del projecte executiu de reforma de l'interior. Després de l'inici d'obres a l'exterior, el bipartit aprovarà el projecte executiu de l'interior, que inclou l'exhibició de les restes de la ciutat de 1714, i que en un futur anirà acompanyat del seu projecte museogràfic.

El portaveu de la plataforma, l'arquitecte Francesc Fàbregas, ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa que, encara que no dubta que el projecte serà aprovat, "encara es pot recuperar" la plaça pública.

El Torn del Born, que formen intel·lectuals i comerciants, confia que encara no és tard per tornar a cobrir el buit que es deixarà en la nau central del mercat, en què només hi haurà una passarel·la per visitar les ruïnes.

Fàbregas ha criticat que l'actual projecte només habilitarà com a espais públics les naus laterals i ha assegurat que amb la rehabilitació municipal desapareix la plaça pública coberta, que és "l'element essencial d'aquest projecte".

La proposta del Torn del Born és mantenir les ruïnes en un soterrani al qual es podria accedir i visitar, i construir sobre un espai públic en què fer exposicions, desfilades de moda, obres de teatre i fires.

Tot i que veuen difícil que una victòria de Xavier Trias (CiU) en les eleccions municipals de maig signifiqués modificar el projecte, la plataforma manté converses amb els grups polítics.

Fàbregas ha afirmat que "mantenir la història viva als carrers és absurd" perquè conservar totes les ruïnes de la ciutat impediria la construcció i la vida urbana.

Ha defensat que la història del mercat s'ha de valorar tant com les ruïnes, i ha elogiat la rehabilitació que l'Ajuntament està fent de l'estructura exterior del mercat, que ha qualificat d'"impecable".

Retards i desacords

El projecte acumula múltiples retards, en part per les restes de 1714 que es van trobar el 2002, i que van fer desistir d'ubicar la Biblioteca Provincial a l'antic mercat.

Als retards se sumen els desacords, com l'abandonament del projecte de l'arquitecte Rafael Cáceres, que va dimitir aquest estiu "per motius tècnics i no polítics", han assegurat fonts de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub).

El soci de Càceres, l'arquitecte Enric Sòria, continuarà en el projecte, que presenta "més dificultats de les previstes" en un primer moment, i que estarà acabat a finals de 2012.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })