red.diariocritico.com

Tura, definitivament, entra en lliça

Les primàries poden obrir una guerra entre l'aparell del PSC i la federació de Barcelona

Les primàries poden obrir una guerra entre l'aparell del PSC i la federació de Barcelona

L'enfrontament entre els candidats podria fer-se efectiu cap a finals de febrer

L'Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha declarat al diari El Mundo que "sé que no sóc el candidat de Montilla", deixant entreveure que l'encara primer secretari del PSC -i, per derivació, de la seva executiva- es decanta per l'ara ja rival seva a les primàries, Montserrat Tura. Per la seva banda, el primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí -com ahir va fer la tercera tinent d'alcalde, Assumpta Escarp- recolza explícitament Jordi Hereu. Preguntat per la qüestió el secretari d'organització del partit, José Zaragoza, aquest dijous al programa El món a Rac1, ha afirmat que "el primer secretari no té candidat" però, preguntat per què Carles Martí sí ha pres posició, ha respost que ho ha fet "perquè no hi ha cap altre candidat que en Jordi Hereu". S'ha de dir que Zaragoza oferia aquestes argumentacions abans que l'exconsellera fes públic el seu desig de presentar-se a unes primàries per a l'alcaldia de Barcelona, per bé que la decisió ja estava presa des de dimecres i comunicada tant a José Montilla com a Jordi Hereu. Ara, ja ho ha fet oficial. I, també a hores d'ara, Hereu continua no sent el "candidat de Montilla" i en canvi, ho és de la Federació de Barcelona. Perquè Carles Martí ja ho ha deixat ben clar quan ha afirmat que Tura és una companya de partit "excel.lent" contra la qual no té res, però ha defensat que Hereu és el millor candidat: "És el socialista barceloní que encarna millor i sense cap mena de dubte el treball que hem fet i els valors "del PSC. Vents de guerra,doncs, poden recórrer el desballestat panorama socialista català.

A finals de febrer, segons especula José Zaragoza, es podria fer efectiva la votació entre afiliats i simpatitzants del PSC per dirimir qui serà el candidat de la formació a l'alcaldia de Barcelona, si Montserrat Tura o Jordi Hereu. Tot això, després que aquest dijous l'exconsellera hagi confirmat la seva voluntat d'entrar en el procés, cosa que ha fet afirmant que Barcelona "ha perdut entusiasme" en els anys en què ha governat l'actual alcalde, Jordi Hereu, per la qual cosa combatre aquesta situació és un dels motius que la porta a forçar unes eleccions primàries per triar candidat del PSC a les municipals.

"Que Barcelona torni a ser exemple de sentit comú i orgull", ha desitjat Tura, que ha negat ser la candidata de la cúpula del PSC, recordant que en la seva trajectòria política no ha dubtat a distanciar-se dels aparells quan ha estat necessari i que sempre ha apostat per uns partits "de vidre".

"No sé si se senten molt satisfets que s'hagi iniciat un procés d'aquestes característiques", ha recalcat en roda de premsa a la federació socialista barcelonina, en preguntar com veu la seva decisió la direcció del partit.

Tura ha negat un paral·lelisme entre les primàries barcelonines i les dels socialistes madrilenys de la passada tardor perquè, a diferència de Trinidad Jiménez, ella no és la candidata de cap aparell i té suports individuals, no de cap col·lectiu: "Estic orgullosa de que sigui així ".

"No només vull ser candidata a unes primàries; vull ser alcaldessa de Barcelona", ha ressaltat al principi amb una declaració, en què ha citat a l'exalcalde i exconseller Carles Pi i Sunyer i l'exalcalde i expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que van saber generar complicitats.

La candidata a ser candidata ha recalcat que Barcelona ha de ser referent de Catalunya i del món, que pensa fer de Ciutat Vella una de les seves prioritats, i, tot i admetre que la ciutat ha millorat en serveis públics -cultura i transports públics-, "la ciutat ha perdut entusiasme, i és possible que sigui per una suma de raons ".

La decisió de presentar-se és molt recent -assegura-, i no ha estat aquest dimecres quan l'ha comunicat al seu rival, Jordi Hereu; el primer secretari del PSC, José Montilla, i el primer secretari de la federació socialista barcelonina, Carles Martí .

Amb Hereu, el càrrec del qual respectarà fins a l'últim dia i a qui donarà suport si guanya les primàries, havia parlat diverses vegades durant els últims mesos de la necessitat d'apropar a la ciutadania i generar més complicitats, i en tot moment ella ha estat sincera amb tots: "Dic les coses a la cara i no vaig d'esquena a ningú".

Seguirà com a diputada

Tura vol seguir sent diputada per ara, i ha recordat que la seva decisió no ha d'estranyar a ningú perquè Maragall va compatibilitzar l'Alcaldia de Barcelona amb l'escó.

Ha reconegut que, en l'executiva del PSC d'aquest dilluns, va demanar al secretari d'Organització, José Zaragoza, que no impedís unes primàries, que en un principi podien haver estat entre Hereu i l'ara conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i ha afegit que sempre ha estat una "defensora de les primàries" a ultrança, el que li ha costat més d'un maldecap amb companys del seu partit.

Pensa seguir vivint a Mollet del Vallès encara que sigui candidata i alcaldessa de Barcelona: és la seva ciutat natal, la va governar durant 15 anys i ha dit que empadronar-se ara a la capital catalana i a casa d'algun amic "seria poc respectuós amb els avantpassats i hipòcrita ".

En una breu intervenció prèvia, el primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, ha ressaltat que aquest dimecres va acceptar la petició de Tura de realitzar la roda de premsa a la seu de la federació barcelonina, ja que "el partit no és ningú, és de tots ", i per tant la federació també és casa seva.

Resposta de Jordi Hereu

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha confirmat avui que pugnarà en unes eleccions primàries amb l'exconsellera Montserrat Tura per la candidatura del PSC a les municipals mitjançant unes primàries, per les quals treballarà "des de la base" i com apassionat per la capital catalana.

Hereu ha advertit que "el més patètic és que una organització parli de si mateixa", de manera que afronta les primàries per parlar de solucions i no dels problemes, i ha demanat no considerar aquest mandat com un passiu.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })