red.diariocritico.com

Màxim històric en pulmonars

Catalunya ha liderat el rànquing de trasplantaments d'Espanya al 2010

També és número u mundial pel que fa als de ronyó

Catalunya ha fet el màxim nombre global de trasplantaments d'Espanya durant 2010, amb 745 intervencions d'aquest tipus, aconseguint la comunitat un màxim històric en trasplantaments pulmonars.

Segons ha informat la conselleria de Salut de la Generalitat, la taxa de trasplantaments per milió d'habitants a Catalunya ha estat de 99,2, enfront dels 80,2 a la resta.

La baixada de les donacions i dels accidents de trànsit han provocat un descens de les operacions de trasplantament a Espanya, en el que confirma un canvi de tendència en l'Estat que, amb 32 donants per milió d'habitants -el 2009 eren 34, 4-, es manté com a líder mundial en trasplantaments d'òrgans.

A Catalunya també han disminuït els donants per mort encefàlica -amb 201 donants vàlids-, però es manté estable el nombre de trasplantaments pels programes de promoció dels de donació viu i de cor aturat.

En alguns casos es manté per sobre de la mitjana estatal, en el cas del trasplantament renal, la taxa continua sent la més alta del món.

La major part de les intervencions van ser de ronyó -124 de les 460, de donant viu-; 158, de fetge, 43, de cor, 61, de pulmó, i 23 de pàncrees, mentre que de pediàtrics es van realitzar 23.

Cal destacar el màxim històric assolit en trasplantaments de pulmó, i que el 51,7 per cent dels trasplantaments de donant viu duts a terme a Espanya s'han fet a Catalunya.

Perfil del donant

El perfil del donant respon al d'una persona de 55,9 anys de mitjana, tenint en compte que el 40 per cent dels donants són majors de 60 anys.

Pel que fa a les causa de mort, la tendència continua sent una majoria de donants per accident vascular cerebral i una disminució dels traumatismes cranioencefàlics, només un 7 per cent dels donants han estat per accidents de trànsit.

Les negatives a la donació han estat el 20,8 per cent el 2010, xifra que es troba entre la mitjana dels últims 10 anys.

En total, hi ha hagut 25 donants immigrants, mentre que els trasplantaments a aquest col·lectiu han estat 45.

Esperen un trasplantament d'òrgans 1.354 persones a Catalunya: 1.114 de ronyó, 144 de fetge, 18 de cor, 34 de pulmó, 43 de pàncrees i un intestí.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })