red.diariocritico.com

Podria ser de 7.800 milions

El tripartit hauria deixat un dèficit a la Generalitat del doble o el triple dels objectius marcats

El tripartit hauria deixat un dèficit a la Generalitat del doble o el triple dels objectius marcats

El Consell de Política Fiscal i Financera aspirava a que el decalatge fos de 2.600 milions, el 1,3% del PIB català

El dèficit de la Generalitat el 2010 pot arribar als 7.800 milions d'euros, segons les primeres previsions amb què treballa el nou Govern presidit per Artur Mas. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Mas ha assegurat que segons les primeres estimacions, el dèficit del Govern estarà entre "dues i tres vegades per sobre" de l'objectiu que es va marcar en el Consell de Política Fiscal i Financera, que va ser de 2.600 milions, el 1,3% del PIB català.

"La necessitat d'ajust és fort", ha assegurat Mas, que ha recalcat que en cap cas les ajudes dirigides al 20% de catalans que viuen en el llindar de la pobresa es reduiran, encara que no ha tancat la porta a què es congelin .

La situació financera del Govern és "delicada però superable", ha indicat Mas, que ha assegurat que el que li hagués agradat és heretar del tripartit unes xifres de dèficit i endeutament que s'ajustessin a les previsions, cosa que no passarà.

Possibles noves emissions de bons

Mas ha indicat que el seu objectiu és que el 2013 com a molt tard les arques de la Generalitat recuperin la seva estabilitat. Per aconseguir-ho, posarà tot el seu esforç en reduir el dèficit, i que el de 2011 sigui del 1,3% del PIB, és a dir, 2.600 milions.

El president de la Generalitat ha admès que la reducció del dèficit passa per mesures que poden ser vistes com impopulars, com retallades. En qualsevol cas, ha dit que no "es farà mal per fer mal", i que es tractarà de passar les tisores per on sigui menys perjudicial.

També ha indicat que "probablement" hi haurà noves emissions de bons, encara que la mesura es concretarà en els propers mesos.

"Ningú va dir que serien temps fàcils. Hem de posar-nos a treballar", ha dit Mas, que ha recalcat que la necessitat de simplificar l'administració, reduir costos i optimitzar la despesa és la primera prioritat de tots els consellers.

Artur Mas ha admès que la sanitat suposa una gran despesa, "però no és nou" sinó que es dóna des que la Generalitat té competències en aquest àmbit, de manera que sempre hi ha hagut dèficits acumulats, tot i que la situació és especialment negativa últimament.

Sobre la proposta del líder de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, d'un pacte contra el frau fiscal, Mas ha dit que és "evident" que s'ha de combatre l'economia submergida, encara que també ha indicat que cal optar per la "moderació fiscal" no carregant d'impostos a les bases productives.

Sobre la seva promesa electoral d'eliminar totalment l'impost de successions amb efecte a 1 de gener de 2010, Mas ha dit que s'estudiarà per fer d'aquest compromís una realitat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })