red.diariocritico.com

Descoberta arqueològica

Unes restes de 1640 permeten identificar el fortí ubicat on ara hi ha el Castell de Montjuïc, abans que aquest es construís

Les restes trobades formen part d'un dels quatre baluards defensius que tenia la construcció

Els treballs arqueològics duts a terme per a la reconstrucció del Castell de Montjuïc han deixat al descobert unes restes del fortí, anteriors a la construcció del castell. El responsable d'arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona, Ferran Puig, ha explicat en roda de premsa que les restes daten de 1640 (mentre que el castell va ser construït entre 1753 i 1779) quan els habitants de la ciutat van edificar una construcció defensiva per aturar les tropes castellanes de Felip IV, que pretenien envair la ciutat. "És una construcció molt senzilla i construïda, segons les cròniques, en només 30 dies", ha destacat.

"És paradoxal que el castell naixés amb un paper estratègic de defensa de la ciutat i amb els anys es convertís en una amenaça per a Barcelona", ha comentat Puig, en referència al paper de tenir el Castell de Montjuïc durant la Guerra Civil i el franquisme.

Les restes trobades formen part d'un dels quatre baluards defensius que tenia la construcció. Correspon a l'extrem sud, el més proper al mar, i està fet amb pedra autòctona, obtinguda de la muntanya de Montjuïc, lligada amb morter.

La troballa s'ha fet efectiva mentre es realitzaven obres de rehabilitació de l'edifici. En el projecte, ja estaven previstos treballs preventius de recerca arqueològica per evitar que la ciutat perdés patrimoni històric. Va ser en aquests treballs preventius on es van trobar aquestes restes del segle XVII que es creien desapareguts, encara que es tenien referències documentals.

El delegat de presidència de l'Ajuntament i responsable del projecte, Ignasi Cardelús, s'ha mostrat entusiasmat amb el descobriment, ja que "permeten sumar un nou capítol de la història del castell". A més, ha anunciat que els nous restes s'integraran a la resta d'espais per poder-se mostrar a la ciutadania.

En la mateixa línia, el director de patrimoni de l'Ajuntament, Jordi Rogent, ha assenyalat que s'exposarà la construcció amb l'objectiu de "interpretar la història de la muntanya de Montjuïc i la seva relació amb la ciutat".

El castell està considerat edifici patrimonial i, per això, l'Ajuntament ha decidit impulsar-lo com a espai al servei de la ciutadania. Amb aquest objectiu han ideat tres funcions per a l'edifici: un ús cultural, un altre vinculat a la pau -amb la creació del Centre de la Pau que realitza cursos sobre gestió de conflictes internacionals-, i un altre que serveixi per explicar la història.

Per poder dur a terme aquests objectius s'estan realitzant unes obres de rehabilitació que es concreten en la recuperació de la teulada, la intervenció en el pati d'armes i en la residència d'oficials, amb l'objectiu de deixar la muralla al descobert.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })