red.diariocritico.com

Publicació a la revista Leukemia

L'Hospital del Mar aconsegueix redefinir una malaltia coneguda com preleucèmia

El centre lidera un estudi multicèntric internacional

Investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona han liderat un estudi multicèntric internacional que ha aconseguit redefinir la síndrome mielodisplàsica (SMD), una malaltia de la sang també coneguda com preleucèmia, i el seu tractament.

La investigació, publicada a la revista Leukemia, llança dades de referència sobre els paràmetres que determinen l'evolució de la síndrome i descriu canvis citogenètics en el cromosoma 5 (5q-), que tenen valor pronòstic.

Hematòlegs citogenètic de Àustria, Alemanya, Japó, Estats Units i Espanya, tots ells membres del grup Cytogenetics MDS Working Group (MDS Foundation), han participat en l'estudi i anàlisi d'una sèrie de 541 pacients, la mostra més gran en un estudi amb pacients amb aquesta anomalia.

Les troballes d'aquest grup d'experts podrien suposar un abans i un després per als pacients afectats per aquesta malaltia, ja que no només redefineixen la malaltia, sinó que confirmen els bons resultats d'un tractament del que s'havia desaconsellat l'ús a causa d'efectes indesitjats que ara s'han desestimat.

"Poder disposar d'un tractament que ajudi a normalitzar la vida d'aquests pacients i que millori la seva qualitat de vida és una bona notícia", ha celebrat el coordinador de l'estudi, Francesc Solé, del grup d'experts MDS Foundation.

I ha afegit: "Fa uns anys es va desaconsellar l'ús d'aquest fàrmac a causa de la sospita que produïa una major taxa d'evolució a leucèmia aguda".

Des de llavors, els pacients afectats per SMD es van quedar orfes de tractament. "Amb els resultats d'aquest estudi, hem confirmat que els pacients amb SMD i tractats amb Lenalidomida no pateixen més leucèmies que els afectats per SMD sense tractament, ja que aquestes leucèmies formen part de la història natural de l'evolució de la malaltia i alguns pacients la patiran, prenguin o no el fàrmac ", ha argumentat l'expert.

Per contra, els pacients amb SMD milloren molt les alteracions sanguínies que pateixen fins al punt que el 70% d'ells en dos mesos deixen d'haver de fer-se transfusions continuades.

Les síndromes mielodisplàsiques són un grup de malalties de la sang i la medul·la òssia i presenten un baix nombre de cèl·lules sanguínies sanes. L'origen de la malaltia és una anomalia en les cèl·lules mare de la medul·la òssia, les responsables de fabricar les cèl·lules de la sang, que impossibiliten que aquestes es converteixin en glòbuls blancs, vermells i plaquetes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })