red.diariocritico.com

La tarda d'aquest dimecres

El Govern sortint i l'Executiu entrant escenifiquen un traspàs modèlic

El Govern sortint i l'Executiu entrant escenifiquen un traspàs modèlic

La cortesia presideix el lliurament de carteres

Versallesc i de guant blanc: aquests podrien ser els qualificatius que millor definirien el què ha estat el traspàs de carteres entre el Govern sortint de la Generalitat i el sorgit arran de les eleccions del proppassat dia 29 de novembre. En tots els casos, l'obligada -però, segurament també sentida- cortesia ha presidit el procés, que s'ha anat produint al llarg de la tarda d'aquest dimecres.

Vicepresidència: de Josep-Lluís Carod-Rovira a Joana Ortega

La nova vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el seu ja antecessor, Josep-Lluís Carod-Rovira, han destacat la "normalitat absoluta" que representa que per primera vegada hi hagi una dona que piloti aquest departament.

"És un símptoma de normalitat democràtica i de justícia social", ha subratllat Ortega, després que Carod hagi recalcat que el canvi de gènere en el departament s'ha realitzat amb la mateixa normalitat amb la qual s'ha canviat de Govern.

Precisament, Ortega ha manifestat que l'"omple d'una il·lusió especial" ser la primera vicepresidenta de la història de Catalunya, i que impregnarà d'il·lusió, rigor, confiança i austeritat seu treball a partir d'ara tot i les dificultats que es presenten.

Després d'agrair a Carod els consells que li ha traslladat, el seu antecessor li ha desitjat "molts encerts i sort" en la seva tasca i s'ha posat a la seva disposició a nivell personal en cas que li pugui ser d'utilitat.

"Tots som servidors del nostre país", ha assenyalat Carod, que ha coincidit amb Ortega en què el traspàs s'ha portat amb la normalitat institucional que correspon.

És més, Carod ha agraït al nou president de la Generalitat, Artur Mas, que l'hagi qualificat d'impecable perquè, segons ell, aquesta ha estat la voluntat del Govern sortint: "És un gest de maduresa democràtica en els països normals".

Malgrat que la primera reunió del nou Govern no havia acabat, Ortega ha sortit passades les 14.10 hores per dirigir-se al despatx que ocuparà a partir d'ara al Palau de la Generalitat, on l'esperava Carod, que li ha lliurat un ram de flors i el llibre titulat El Nadal que no vam tornar a casa. 1939, el primer Nadal a l'exili.

El llibre, una edició de Quim Torra de l'editorial Acontravent, és un recull de textos de Pere Carbonell, Tísner i Carles Pi Sunyer.

Abans de les declaracions i al ritme de Nadal com Santa nit, Ortega i Carod han departit durant deu minuts al despatx, situat al costat del Saló Sant Jordi.

Benestar i Família: de Carme Capdevila a Josep Lluís Cleries

El nou conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, ha rebut la cartera que simbolitza el seu nou càrrec de mans de la seva predecessora, l'exconsellera Carme Capdevila, que en un acte protocol·lari l'ha previngut sobre la "duresa"d'aquesta Conselleria.

Capdevila (ERC) ha decidit regalar a Cleries dolços típics del seu poble "per endolcir l'inici de legislatura", en considerar que el convergent pren les regnes d'una conselleria "molt dura".

"M'agradaria que es mantingués la voluntat de tenir un departament al servei de les persones", ha prosseguit l'ex consellera, que ha assenyalat que ara es prendrà unes vacances a Tanzània, amb una ascensió a la muntanya Kilimanjaro.

Cleries ha estat des de l'arribada del tripartit el responsable d'aquesta matèria des de l'oposició i en la passada legislatura va ser molt crític amb el desplegament de la Llei de la Dependència.

Va ser director general d'Acció Cívica en l'última etapa de la presidència de Jordi Pujol i a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) també s'ha encarregat de pivotar les polítiques socials i d'atenció a les famílies.

Estarà al capdavant d'una conselleria que recupera el nom de Família -fins ara es coneixia com Acció Social i Ciutadania-, el mateix que va tenir en l'última etapa de Pujol.

La Taula del Tercer Sector Social, la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (Fedaia), el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), CCOO i UGT han celebrat el nomenament de Cleries, i l'han instar a prioritzar la els serveis socials per pal·liar l'efecte de la crisi en els més vulnerables.

Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural: de Joaquim Llena a Josep Maria Pelegrí

El nou conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha assumit el seu càrrec amb "la mà estesa" al sector agrari i amb una "voluntat de diàleg".

En declaracions als mitjans posteriors a la presa de possessió, Pelegrí ha explicat que és necessari treballar conjuntament perquè ni l'Administració ni els sectors seran capaços de sortir de la crisi per separat.

Així mateix, ha valorat positivament les competències procedents de Medi Ambient que assumirà la nova conselleria perquè considera que "revitalitzaran i protegiran" el sector primari i el medi natural.

Pelegrí, que s'ha sentit "honrat" amb la nova responsabilitat atorgada, ha agraït a l'anterior conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, l'"aportació feta al país".

Per la seva banda, Llena ha explicat tenir un "sentiment ambivalent" pel fet de deixar la conselleria, però s'ha mostrat content de que el seu successor sigui Pelegrí, amb el qual, "malgrat les discrepàncies polítiques", manté una relació personal "bastant bona".

Així, ha lliurat a Pelegrí el que ha definit com "el full de ruta obligada" de Catalunya en matèria agrària, ja que moltes de les actuacions a seguir estan condicionades per la Política Agrària Comuna (PAC).

Llena ha assenyalat que "en principi" no serà el representant dels temes agraris al Parlament, encara que ha contemplat la possibilitat de fer alguna intervenció puntual sobre això.

La carpeta que Llena li ha lliurat a Pelegrí com a símbol del traspàs incloïa documents sobre la fusió d'organismes, una relació dels llocs de treball, un annex pressupostari i una memòria.

Economia i Coneixement: d'Antoni Castells a Andreu Mas-Colell

El nou conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assumit avui la tutela de les finances de la Generalitat de la mà d'un Antoni Castells visiblement satisfet amb el treball realitzat tot i la crisi, i amb el nou sistema de finançament en el seu haver.

Passades les quatre de la tarda, Castells ha traspassat la seva cartera i ha recordat que quan fa set anys va prendre les regnes d'Economia amb Francesc Homs al capdavant trobar un llistó alt. "El meu propòsit va ser llavors deixar-ho encara més alt perquè qui vingués després també fes el mateix", ha manifestat. "Estic segur que quan Mas-Colell acabi, el llistó encara estarà més alt ", ha augurat.

Mas-Colell ha pres nota i ha afirmat que Economia és un dels "troncs" d'un Govern i és important que sigui sòlid. "Ho és i ho continuarà sent", ha assegurat. "Hem heretat molts coneixements del departament que necessitarem per fer un Govern sòlid centrat en el desenvolupament econòmic de Catalunya", ha remarcat el conseller, que torna a la Generalitat després de la seva etapa a Universitats amb Jordi Pujol.

De moment, Mas-Colell ja té sobre la taula per començar a treballar el document de 53 pàgines sobre l'estat de les finances de la Generalitat que l'ex president José Montilla va lliurar a Artur Mas el passat divendres.

Territori i Sostenibilitat: de Joaquim Nadal a Lluís Recoder

El nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, s'ha compromès a "aprofundir" en les infraestructures claus per al futur de Catalunya. "S'ha fet una bona feina aquests anys", ha reblat.

En declaracions als mitjans després de formalitzar el traspàs de cartera, ha sostingut que haurà de "submergir-se en la complexitat" de la conselleria, per al que compta amb el suport de l'anterior titular de la cartera de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

Nadal ha destacat que creu que a "aquesta casa no li hauria pogut tocar un millor conseller" que Recoder, ja que compta amb experiència municipal, i ha confiat que sàpiga fer les "actuacions que toquin".

Cultura: de Joan Manuel Tresserras a Ferran Mascarell

El nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha pres les regnes d'aquesta cartera de la mà del seu predecessor, Joan Manuel Tresserras, i, en la seva primera intervenció pública, ha recordat que la gestió cultural dóna un "marge precari" el partidisme, en al·lusió a l'enrenou que ha generat, sobretot al PSC, el seu fitxatge per l'executiu d'Artur Mas.

A la seu de la conselleria, Tresserras ha tornat aquest dimecres la cartera a Mascarell, a qui precisament va substituir el 2006. Un fet que per al propi Mascarell és "paradoxal", encara que ha reconegut que comparteix moltes coses amb Tresserras, de manera que donarà "continuïtat" a la seva tasca.

"Tots dos compartim la idea que un país val el que val la seva cultura", ha dit. Per això, ha animat a creadors, gestors, polítics i artistes a "sumar per aconseguir un país fort".

Mascarell s'ha mostrat emocionat amb els nous reptes que se li plantegen i ha afirmat que treballarà perquè la cultura tingui la "màxima centralitat social", ja que ha de tenir un paper fonamental per aconseguir esborrar els problemes del país i col·laborar a que aquest avanci.

El conseller també ha explicat que treballarà a un doble ritme. D'una banda a curt termini per solucionar "les necessitats immediates" del departament i, d'altra, a llarg termini, ja que "les coses no es solucionen d'un dia per l'altre".

Nombroses persones de la vida cultural catalana han assistit al traspàs de poders per fer costat a l'Mascarell. El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Rimbau, el director del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), Francesc Guardans, l'escriptor Jordi Coca, i la directora de cinema Rosa Vergés han estat alguns que han acudit a l'acte .

Tresserras ha felicitat al seu successor i ha lloat la seva llarga trajectòria afirmant que "la cultura catalana està en les millors mans possibles". A més, ha recordat que la gestió de la conselleria requereix "estimar la cultura" i ajudar a crear les condicions per al seu lliure desenvolupament.

Mascarell es va convertir dilluns en el fitxatge sorpresa del president Artur Mas, que complia així la seva promesa d'envoltar de líders independents en el seu Govern.

Ja havia liderat la Conselleria de Cultura durant el Govern de Pasqual Maragall, encara que va ser per un període curt de sis mesos, després que el llavors president tirés a ERC del Govern pel seu rebuig de l'Estatut.

El 2007 va renunciar al seu escó al Parlament per passar a l'empresa privada, després de ser nomenat conseller delegat de RBA Audiovisual, càrrec que ha ocupat fins ara, a part de la vicepresidència de l'Ateneu Barcelonès i de dirigir un màster cultural a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Tot i ser a l'empresa privada, s'ha deixat veure en diversos actes públics -fins i tot en algun de la Fundació Catdem, 'think tank' de CDC-, ha participat en tertúlies radiofòniques, i s'ha deixat donar suport per gent que l'ha animat a presentar-se com alcalde de la ciutat de Barcelona.

De fet, aquest any s'havia mostrat disposat a optar a l'alcaldia, ja presentar-se a unes primàries del PSC si Jordi Hereu també concorria o si aquest no optava a la reelecció.

Salut: de Marina Geli a Boi Ruiz

El nou conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, s'ha posat al capdavant de la cartera aquest dimecres amb la voluntat de "continuar" les polítiques empreses per la seva antecessora, Marina Geli. "Hi ha moltes coses bones fetes fins ara i que cal aprofitar", ha declarat.

En l'acte oficial de traspàs de la cartera, Ruiz ha destacat que no arriba a una "casa desconeguda", perquè fa "molts anys"que hi és, ja que fins ara era president de la patronal Unió Catalana d'Hospitals (La Unió) , de la qual també ha estat gerent molts anys.

Ruiz, que ha lliurat un ram de flors a la consellera, ha agraït amb "gran satisfacció" la confiança dipositada pel president de la Generalitat, Artur Mas. Ha lloat que Geli, que al seu torn li ha lliurat un ram de lliris i roses, sempre ha estat "transparent" i ha impulsat la implicació de tots.

"No em espero cap sorpresa" perquè conec la casa, ha assenyalat, alhora que ha reconegut que aquest any ha estat dur per la crisi, i no és un moment fàcil.

Doctor en Medicina i diplomat en gestió hospitalària per EADA, Boi Ruiz, de 56 anys, és actualment president de la patronal hospitalària concertada La Unió, de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP).

Un dels principals reptes de Ruiz al capdavant de la cartera sanitària passarà per afrontar el debat de la sostenibilitat del sistema sanitari, davant el dèficit de recursos.

Mas ha descartat el copagament com a solució, i ha designat al president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, com a conseller assessor en la matèria.

Interior: de Joan Saura a Felip Puig

El nou conseller d'Interior, Felip Puig, ha elogiat al seu antecessor, Joan Saura, per culminar el desplegament dels Mossos, que ha qualificat de "fet històric" per a l'avanç de l'autogovern de Catalunya, després d'haver qüestionat aquests dies el seu llegat i anunciat que revisarà algunes de les mesures que va aplicar.

Durant l'acte oficial del traspàs, ha dit que Saura té l'honor d'haver completat el model de policia català, i l'ha qualificat d'"exemplar i modèlic" més enllà del debat polític que genera l'acció de Govern.

Per la seva banda, Saura, que ha descartat fer balanç del seu pas per Interior, ha explicat que deixa a Puig un país "raonablement segur", i ha confiat que ho continuï sent.

Ha afirmat que està "orgullós i satisfet"del treball realitzat, i ha recalcat que no es treu cap pes de sobre deixant la seva cartera, perquè hauria preferit un nou Govern d'esquerres.

Aquest traspàs ha tingut un to cordial entre els consellers, que han evitat abordar qüestions polèmiques davant els mitjans de comunicació, tot i que Puig ja hagi fet públic que una de les seves primeres actuacions com a conseller serà donar carpetada al Codi d'Ètica dels Mossos d'Esquadra i paralitzar la instal·lació de càmeres de seguretat a les comissaries i revisar la seva utilitat, en un clar gest de complicitat a part del cos policial, els comandaments i els sindicats.

En les seves primeres declaracions públiques, Puig s'ha afanyat a lloar el cos i assegurar que els tornarà la confiança i el prestigi que, segons ell, han perdut en aquests quatre anys de Saura al capdavant de la Conselleria.

A més, eliminarà el límit de 80 quilòmetres per hora en els accessos a Barcelona, una altra de les mesures més polèmiques del pas de Saura pel departament.

Medi Ambient: de Francesc Baltasar a Josep Maria Pelegrí i Lluís Recoder

El nou conseller Josep Maria Pelegrí ha assegurat que es reparteix les competències mediambientals amb el també conseller entrant Lluís Recoder mantenint un "respecte absolut"a aquest àmbit i amb la mateixa consciència mediambiental.

El fins ara responsable de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha traspassat la seva cartera aquest dimecres a la tarda als que divideixen les seves competències: Pelegrí (Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural) i Recoder (Territori i Sostenibilitat).

Pelegrí ha constatat la "voluntat constructiva i de millora del país"del nou Govern en les responsabilitats de Baltasar que ara queden separades, i ha admès que el conseller sortint ha demostrat aquesta mateixa voluntat.

Lluís Recoder també ha reconegut a Baltasar aquest esperit de servei, i li ha agraït el "traspàs exemplar", que s'ha formalitzat a la seu de Medi Ambient i Habitatge.

L'ex alcalde de Sant Cugat ha destacat fins i tot que ja s'ha reunit amb Baltasar en aquesta seu després que el president li comuniqués que havia de ser conseller.

"El Govern aprofitarà totes les coses bones" del tripartit, ha dit Recoder, i ha afirmat que Baltasar és responsable precisament de part d'aquestes accions de govern positives.

El mateix Baltasar ha considerat que del seu departament han sortit bones polítiques per a Catalunya, i ha desitjat "tota mena d'encerts" als seus dos successors.

Governació i Relacions Institucionals: de Jordi Ausàs a Joana Ortega

La vicepresidenta de la Generalitat i titular de la conselleria de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha afirmat avui que assumeix el càrrec amb el compromís de trepitjar "poc" el despatx i molt el territori català.

En declaracions als periodistes després de formalitzar el traspàs de la cartera amb el seu antecessor en el càrrec, Jordi Ausàs (ERC), ha avançat que les prioritats de la conselleria seran agilitzar els tràmits burocràtics de l'administració, "prestigiar" el treball dels funcionaris, i atendre les necessitats dels més de 900 municipis catalans.

Ortega ha recordat que el seu pas per l'Ajuntament de Barcelona -on va ser regidora 11 anys- li ha atorgat una especial sensibilitat pels problemes dels municipis, que ha assegurat que "moltes vegades estan saturats" de competències que no poden afrontar amb seu sistema de finançament actual.

Ausàs ha desitjat sort a la nova titular del departament, i ha reivindicat la seva gestió, de la qual ha destacat que ha donat suport sense parar el desenvolupament dels municipis catalans no en funció del seu nombre d'habitants, sinó de les necessitats de cada un. "Estic convençut que això seguirà d'aquesta manera", ha apuntat.

El ja ex conseller s'ha declarat "molt satisfet" que el nou president de la Generalitat, Artur Mas, hagi decidit mantenir Governació, i no hagi optat per fusionar-la, com sí que ha passat amb algunes conselleries.

Ausàs ha rebut Ortega a l'entrada del departament, i després de la salutació de rigor, s'han dirigit al despatx on, en un ambient molt cordial, el conseller li ha lliurat la documentació "imprescindible" per posar-se al dia i s'ha posat a disposició de la nova vicepresidenta.

Entre les principals decisions que haurà d'afrontar Ortega hi ha la de com desplegar la Llei de Vegueries que, aprovada pel Parlament amb els vots en contra de CiU, estableix la substitució de les quatre províncies catalanes per set vegueries.

Justícia: de Montserrat Tura a Pilar Fernández Bozal

La fins ara consellera de Justícia, Montserrat Tura, s'ha acomiadat del càrrec satisfeta d'haver pogut representar Catalunya durant set anys al capdavant de la conselleria d'Interior i Justícia i ha cedit el testimoni a l'advocada en cap de l'Estat a Catalunya, Pilar Fernández Bozal, desconeguda en el món de la política, al qual arriba com a independent.

"Vaig entrar esperant no decebre, i m'en vaig esperant no haver decebut", ha afirmat Tura, i ha recalcat que a la seva tasca li ha posat "totes les ganes, interès i força".

En les seves primeres paraules com consellera, Fernández Bozal ha agraït la confiança del president del Govern, Artur Mas, del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, i s'ha mostrat il·lusionada per aquest nou repte professional que li "canvia la vida al cent per cent".

Sobre les crítiques de SI per instar des l'advocacia de l'Estat a què es prohibís la consulta sobiranista d'Arenys de Munt, Morrió ha estat contundent, assegurant que professionalment sempre ha actuat de forma correcta, i ha augurat que no preveu tenir problemes per aquest motiu.

En la reunió del traspàs, en la qual Tura i Fernández Bozal han abordat els principals eixos del departament, no s'han intercanviat regals en senyal d'austeritat, ha assenyalat la nova titular de Justícia, i ha afegit que el millor obsequi és que "tot estigui al seu lloc".

Tura ha advertit a la nova consellera que aquesta cartera és "molt més complexa del que a vegades un té la impressió", i ha recordat que en els àmbits de Justícia i Interior el Govern té competències que fins ara estaven reservades a l'Estat.

Fernández Bozal arriba al càrrec després de rebre les crítiques d'Uriel Bertran (SI), que ha assegurat que la seva designació és una bufetada als milers de votants en les consultes sobiranistes. Per la seva banda, PP i C's li han demanat que treballi perquè Mas compleixi les sentències del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i la del Tribunal Suprem sobre immersió lingüística a les escoles.

Ensenyament: d'Ernest Maragall a Irene Rigau

La nova consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, ha elogiat avui l'"ordenat i amistós" traspàs de la cartera que ara deixa el socialista Ernest Maragall, qui ha destacat la seva "visió compartida de l'educació", com la gran notícia de la jornada.

En un puntual i breu acte, Rigau ha celebrat que deixa de banda una "casa estranya", i s'ha mostrat conscient que el seu departament és d'una gran responsabilitat social i un dels que suposen més despesa i personal.

La nova consellera també ha destacat la visió compartida que manté amb Maragall amb la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), aprovada al Parlament.

Entre els principals reptes que es troba la nova consellera sobre de la taula hi ha el de reduir les taxes d'abandonament escolar i millorar els resultats acadèmics de l'alumnat català, que conformen més d'un milió d'estudiants.

La nova consellera d'Educació és natural de Banyoles (Girona) però actualment combina la seva residència a Barcelona i Ribes de Freser, terra del seu marit on la diputada passa el cap de setmana.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios