red.diariocritico.com

Segons Science Watch

L'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge elabora l'estudi de biologia més citat del món

226 apel·lacions des de la seva publicació el març de 2009

Un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) és el més citat del món en el categoria de Biologia, segons l'última classificació Science Watch, corresponent als mesos de novembre i desembre, que elabora l'agència Thomson Reuters.

L'article, Antiangiogenic therapy elicits Malignant Progression of Tumors to Increased Local Invasion and Distant Metastasis, ha rebut 226 cites, des que es va publicar el març de 2009 a la revista Cancer Cell, una de les més prestigioses en recerca oncològica.

El nombre de vegades que un article és citat en altres treballs indica la seva influència en el seu àmbit científic. L'estudi ofereix una explicació a un fenomen que fa anys que desconcerta als especialistes en oncologia.

Els tumors "fabriquen" vasos sanguinis que els supleixen aliment per poder créixer i reproduir-se. Aquest fenomen rep el nom de angiogènesi. Quan es va descobrir, de seguida es va veure una oportunitat per desenvolupar fàrmacs que bloquegessin la proliferació de vasos sanguinis al voltant del tumor, els anomenats fàrmacs antiangiogènics.

En aquest treball, els investigadors han demostrat en experiments amb ratolins que amb aquestes teràpies es produeix un descens inicial del nombre de cèl·lules tumorals, però un temps després el càncer s'expandeix amb rapidesa a altres òrgans i teixits (metàstasi).

L'article ha estat coordinat per Oriol Casanovas, investigador del grup de angiogènesi tumoral de l'Idibell i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), i per Douglas Hanahan, investigador de la Universitat de Califòrnia de San Francisco.

La primera signant de l'estudi és Marta Páez-Ribes, investigadora predoctoral de l'Idibell. El treball també ha comptat amb la participació de l'investigador del centre i de la Universitat de Barcelona (UB) Francesc Viñals.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })