red.diariocritico.com

L'OMS, Unicef i la Fundació Bill i Melinda Gates donen suport

Barcelona serà la capital mundial de la investigació en vacunes

L'Institut de Salut Global de Barcelona -liderat per la Fundació La Caixa- és l'entitat escollida com a seu

Barcelona acollirà el secretariat internacional d'un projecte global de vacunació impulsat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Unicef i la Fundació Bill i Melinda Gates per definir el Pla d'Acció Global de Vacunació de la pròxima dècada.

Així ho ha anunciat aquest divendres el president de l'Institut de Salut Global de Barcelona -liderat per la Fundació La Caixa-, Pedro Alonso, escollit per acollir el Secretariat Internacional de la Dècada de les Vacunes -com es diu el nou projecte-.

L'objectiu d'aquest pla d'acció, també promogut per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units, és afavorir el descobriment, desenvolupament i distribució de vacunes essencials per a la supervivència de les poblacions més vulnerables dels països més pobres del món a al llarg de la propera dècada.

Per a això, afavorirà la coordinació de governs nacionals, organitzacions multilaterals, societat civil, sector privat i organitzacions filantròpiques per identificar estratègies actuals en situació crítica, problemes de recursos i altres mancances.

El Secretariat treballarà de manera "oberta" i amb "plena transparència" amb els millors grups de recerca del món en la matèria.

En aquesta línia, comptarà amb la participació dels "grups d'excel·lència" de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) -descobridor de la vacuna del virus del papiloma humà (VPH) amb Xavier Bosch al capdavant-, l'Hospital Clínic i Can Ruti, per la seva investigació en la vacuna del VIH -amb els investigadors Josep Maria Gatell i Bonaventura Clotet- i de la vacuna contra la tuberculosi -liderat per Joan Cardona-.

"Les vacunes són miraculoses", ha remarcat Alonso, que ha estat nomenat codirector del Comitè Executiu i de la Secretaria de la nova iniciativa internacional, que té previst finalitzar la seva tasca cap a mitjans de 2012, quan serà presentada en una assemblea mundial de l'OMS .

Les vacunes, principal instrument contra la mortaldat infantil

Alonso ha evidenciat que "les vacunes són el principal instrument per eradicar la mortalitat infantil". Els esforços internacionals realitzats des de 1990 han aconseguit reduir la mortalitat un 30 per cent, i evitar així 5,4 milions de morts. La nova iniciativa pretén multiplicar aquests resultats en els propers anys.

Els laboratoris jugaran un paper en aquesta tasca, però no es troben en els òrgans de Govern. Funcionaran com "consultors", ha assenyalat Alonso, que ha defensat que "són una indústria i no són part del problema, sinó de la solució".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })