red.diariocritico.com

Pronòstic del BBVA

L'economia catalana ja pujarà un 1 per cent al 2011

Espanya també millorarà però amb menor mesura

L'economia catalana tancarà aquest any amb creixement negatiu del -0,3% i seguirà estancada, però el 2011 aconseguirà invertir aquesta tendència i el PIB s'anotarà una alça d'un 1%, segons el pronòstic del BBVA, que creu que el creixement vindrà per la contribució del sector exterior, ja que la demanda interna estarà parada en part per la pressió de l'ajust fiscal.

L'economista en cap per a Espanya i Europa de BBVA Research, Rafael Domènech, ha recordat aquest dimarts a Barcelona que aquest pronòstic s'ha calculat treballant amb la hipòtesi que les tensions financeres que aguaiten a Espanya s'aniran resolent i els mercats normalitzant.

Domènech ha constatat que en la recuperació de l'economia catalana, i també de l'espanyola, serà clau dissipar totes les incerteses que planegen amb la crisi del deute i, el més important, accelerar i aplicar un calendari "tancat" de reformes "rigoroses i substantives "per donar senyals de confiança als mercats.

Les millores de les expectatives per a Catalunya també es traslladaran a Espanya, encara que en menor mesura, ja que la recuperació seguirà feble i el banc calcula que el PIB espanyol tancarà l'any amb un -0,2%, i el 2011 amb un augment del 0,9%.

En aquest escenari, la taxa d'atur encara no notarà cap millora i acabarà l'any en el 20,1% a Espanya, i en el 20,6% el 2011. Segons Domènech, el mercat laboral no empitjora de manera substancial, però la lentitud en la sortida de la crisi fa que els alts nivells d'atur romanguin en els propers trimestres. En el cas de Catalunya, l'evolució de la taxa d'atur experimentaria una millora relativa, encara que en nivells similars a l'espanyola.

Complir amb el dèficit

Sobre els dubtes de Brussel·les de si Espanya ha de complir amb l'objectiu de reducció del dèficit públic per a l'any que ve -situant-lo en el 6%-, el cap d'estudis de BBVA Research ha assegurat que veu factible aconseguir-ho perquè hi ha marge de maniobra en la política de consolidació fiscal que fa servir l'executiu de Zapatero.

En aquest sentit, Domènech i el director territorial del BBVA a Catalunya, Xavier Queralt, han coincidit a assenyalar que per a aprofundir en aquesta reducció Espanya podria "copiar allò que és bo" d'altres països, i han citat com a exemple el copagament sanitari.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })