red.diariocritico.com

549 lligalls més

L'Arxiu Nacional de Catalunya rep un nou lliurament de papers de l'Arxiu de Salamanca

La Generalitat iniciarà en les pròximes setmanes el procés de restitució d'aquesta documentació als seus propietaris

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha rebut 549 lligalls més de l'Arxiu de Salamanca, amb documentació de partits polítics i sindicats, confiscada durant la Guerra Civil, segons ha confirmat la Conselleria de Cultura de la Generalitat.

523 corresponen a documentació de la CNT confiscada a Barcelona, mentre que els 26 restants, confiscats a Lleida, són documents del Casino Ferroviari de Lleida, CNT i Joventuts Llibertària, Cooperativa Popular Lleidatana, Estat Català, PSUC i Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC ) i el Sindicat Agrícola Cooperativa de Lleida, entre altres.

La Generalitat, que ha alertat en multitud d'ocasions sobre la "lentitud" del procés de devolució, iniciarà en les pròximes setmanes el procés de restitució d'aquesta documentació als seus propietaris.

El retorn de la documentació es produeix en virtut d'una llei de 2005, per la qual l'Estat es comprometia a restituir a la Generalitat la documentació confiscada durant la Guerra Civil que havia estat dipositada a l'Arxiu General de la Guerra Civil a Salamanca.

El retorn dels 'papers de Salamanca' s'ha de completar amb llibres, publicacions periòdiques, documents i objectes de partits polítics, sindicats i lògies maçòniques.

Entre els documents solts i objectes es troben calendaris, cartells, filatèlia, fotografia, làmines, mapes, plànols, fulletons, targetes postals, banderes, insígnies, monedes, segells de goma, bandes i collarets, espases, joies i segells.

El gener de 2006, va començar la restitució dels papers amb l'arribada de 500 lligalls de documents de la Generalitat. Aquesta va continuar a l'agost de 2008, amb set lligalls de la primera remesa que havien quedat retinguts per mesura cautelar de l'Audiència Nacional.

El desembre de 2008, van arribar 121 llibres d'entitats i particulars, i el maig de 2010, 273 lligalls de documentació textual de sindicats i partits polítics i 458 llibres.

La ministra de Cultura, Àngels Gónzalez-Sinde, ja va anunciar el 24 de novembre la sortida de documentació de particulars de Lleida i amb inscripcions de la CNT de Barcelona. "És molt important que culminem aquest procés com més aviat millor", va declarar la titular de Cultura en aquest moment.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })